Satser hus og hjem for en av årets mest etterlengtede filmer

Regissør M. Night Shyamalan fotografert under «Split»-lanseringa for tre år siden.
Kultregissøren M. Night Shyamalan (48) har sånn tro på dobbeltoppfølgeren «Glass» at han har refinansiert huset sitt.

M. Night Shyamalan har hatt en ujevn karriere siden han slo gjennom med «Den sjette sansen» som 28-åring. Skjønt, i forlengelsen traff han publikumsblink med både «Unbreakable» og «Split». Nå syr han sammen de to sistnevnte røverhistoriene i spenningseventyret «Glass».

Ifølge eget utsagn har den indiskættede Hollywood-regissøren strukket seg langt økonomisk på vegne av dobbeltoppfølgeren sin.

– Faktum er at jeg har refinansiert huset mitt for å få til denne filmen, sier han når NTB treffer ham i London.

– Det skaper en viss energi. Jeg vet ikke hvorvidt sånt tilfører noe ekstra, men jeg tror det, på samme måte som når mora di lager mat til deg. Selv om jeg ikke kan konkurrere med Marvel innen budsjett og spesialeffekter, kan jeg slå dem på ingrediensene og kjærligheten jeg investerer, hevder Shyamalan.

Urban myte

«Unbreakable» (2000) handlet om vekteren i Bruce Willis’ skikkelse som etter en togulykke skjønner han er uknuselig. «Split» (2016) kretset rundt en personlighetsforstyrret muskelbunt, spilt av James McAvoy, som kidnapper en gymnas-venninnegjeng. I «Glass» barker de to sammen i en heidundrende kamp mellom gode og mindre gode superkrefter.

Shyamalan trekker også inn mødre og verdens mest gullkantede tegnefilmunivers når han oppsummerer storyen.

– Spørsmålet vi reiser, er: «Hva om Marvel var ekte?» forteller han.

– Ingen flyr eller har lasersyn – det finnes ingenting av den slags. Men kan en mamma løfte en bil av barnet sitt – er slikt mulig eller urban myte? Filmen foregår i et kontrollert «Gjøkeredet»-aktig miljø, hvor vi drøfter hva vi faktisk er i stand til idet nøden rammer. Det er thrilleren som møter en mer tegneseriebasert nerve.

Skiftet studio

Kinobransjen var ikke like begeistret for superheltsjangeren før «Batman» og «The Avengers». Det skal ha vært litt av grunnen til at Shyamalan ventet så lenge med å lunke opp «Unbreakable»-stoffet igjen. I tillegg måtte han få Disney og Universal til å samarbeide, gitt at han skiftet studio i anledning «Split».

Nyinteressen hos skuespillerne skal ha vært lett å vekke. Én ting var Willis og McAvoy – en annen Samuel Jackson, som tolker selveste Mr. Glass.

– Det hendte vi støtte sammen i Los Angeles. Jeg husker «Sam» en gang rullet ned vinduet på et filmsett og ropte: «Når skal vi lage den oppfølgeren, din tulling?» humrer Shyamalan på sitt beste afroamerikansk.

– Det skjedde strengt tatt to ganger. Andre gang var på rødt i lys i LA-trafikken. Altså var det fint å endelig kunne si ja, til noe som spiste på seg organisk og merkelig og vidunderlig.

Klok av slakt

Og dermed ligger alt til rette for at «trilogien» skal bli franchise, etter Marvel-modellen? Slett ikke, signaliserer Shyamalan. Klok av kritiker- og kommersnedturer som «The Last Airbender» (2010) er han forsiktig med spådommene.

– Jeg prøver å akseptere usikkerhet, erklærer han.

– Jeg vet ikke hvorvidt «Glass» vil slå an. Kanskje blir den for kjedelig for kidsa. I så fall er det ok for min del. Som kunstner kan du ikke bli for resultatorientert – du må våge å blottstille deg.

Hvordan går det med huset ditt da?

– Vi får se. Jeg føler meg trygg på at jeg får den aktuelle summen tilbake, kontrer Shyamalan overfor NTB.

– Dessuten er jeg heldig, i og med at jeg er passe kjent som filmskaper. James, Bruce og Sam vil alle være med på greiene mine, uten at jeg betaler dem noe særlig. Med andre ord jukser jeg kanskje litt med ressursene.

«Glass» har norgespremiere 18. januar.

(©NTB)