Viggo Mortensen spiller en av hovedrollene i «Green Book»:

Får mye ros for hovedrollen i ny film

Viggo Mortensen og Mahershala Ali i «Green Book».
For et par år siden ble Viggo Mortensen nominert til Oscar for rollen som «Captain Fantastic». Snart kan det skje igjen.

Han får nemlig mye ros og anmelderheder for hovedrollen i «Green Book», men skuespilleren selv forholder seg ganske så avslappet til Oscar-spekulasjonene.

– Det betyr ingenting for meg personlig. Skjer det, så skjer det, sier han til TT, og legger til:

– Det handler i stor grad om timing og om hvilke filmer som kommer samtidig. Men det er fint at man snakker om filmen og at den vant publikumsprisen på filmfestivalen i Toronto. Det betyr jo at folk liker den, at det ikke bare er filmselskapet som synes den er bra.

«Green Book» er et virkelighetsbasert drama med handlingen satt til 1962. Mortensen spiller italienskættede Tony Lip som lærer seg litt om livet og vennskap når han, i de dype og rasistiske amerikanske sørstatene, blir sjåfør for den svarte pianisten Don Shirley.

Tittelen «Green Book» peker på boka som listet opp hvilke hoteller og restauranter svarte fikk besøke i 60-tallets USA.

Stappet i seg søppelmat

Filmen er regissert av Peter Farrelly, kjent for komedier som «Dum og dummere» og «Alle elsker Mary». Men det var ikke regissøren som fikk Mortensen til å takke ja til rolletilbudet.

– Jeg leste manuset og syntes det var veldig bra – men ikke noe for meg. Jeg ville at Peter skulle ha en amerikansk-italiener i rollen, det finnes jo så mange dyktige skuespillere i den kategorien. Men han svarte at han ville ha noen andre enn det publikum forventet seg. Da takket jeg ja, sier Mortensen.

LES OGSÅ: Nå kan du stemme på dine favoritter til GAFFA-Prisen 2018.

– Slik var det da David Cronenberg ville at jeg skulle spille den unge Sigmund Freud i «A Dangerous Method». Vi hadde gjort «A history of Violence» og «Eastern Promises» sammen, men jeg så ikke for meg at jeg ville passe i rollen som unge Freud. Men David overtalte meg.

Foran innspillingen av «Green Book» måtte Mortensen gå opp mer enn ti kilo. Det gjorde han ved hjelp av såkalt søppelmat – også foran kamera. Tonys måte å spise pizza på i sengen må ses.

– Jeg møtte nære slektninger av den virkelige Tony og spurte hva som kjennetegnet ham. Røykingen og spisingen gikk igjen som svar, sier Mortensen.

En film som trengs

«Green Book» er en feel good-film med en dypere mening.

– Jeg har hørt kritikere som sier «den er underholdende, men …» Som om det er noe feil med å være underholdende og samtidig ta opp emner som rasisme og klasseskiller. Er det feil å ta opp viktige temaer samtidig som man får folk til å le, spør skuespilleren – som understreker at filmen ikke skal oppleves som moraliserende.

LES OGSÅ: Slik blir kulturåret 2019.

– Men forhåpentligvis kommer noen som ser denne filmen til å reflektere over tematikken – og endre seg. Dette er en film vi trenger i dagens polariserte USA.

Ved siden av skuespilleryrket er Viggo Mortensen en anerkjent fotograf. Men selv om han har øye for estetikk legger han seg ikke bort i regissørens arbeid, bedyrer han.

– Men fordelen er at jeg kan stille spørsmål, og det faktum at jeg kan teknikken gjør at jeg vet hva kameralinsene ser. Jeg kan lyssetting, så jeg vet hvordan ting kommer til sin rett i filmen.

«Green book» får norsk premiere 1. februar 2019.

(©NTB)