Kobler kultfilmer og bøller med Brexit

Hollywood-veteranen Hugo Weaving er inne som den tvilsomme historikeren Thaddeus.
Forestill deg en krysning mellom «Mad Max», «Harry Potter» og «Star Wars». Resultatet er «Mortal Engines», mener regissøren av sistnevnte.

Philip Reeve publiserte ungdomsromanen ved samme navn i 2001. Nå er lerretversjonen av «Mortal Engines» her. Stadig handler det om byer på hjul (!) som ruller rundt og sluker hverandre i en dyster, postapokalyptisk setting.

Men førstegangsregissøren Christian Rivers, som har bakgrunn innen spesialeffekter, har sin egen visuelle tilnærming til storyen.

– Vi ville både tilpasse boka og gi publikum noe nytt, forteller han når NTB møter ham i London foran norgespremieren fredag.

LES OGSÅ: Norske Prince-eksperter frykter musikkfilm-planer.

– Estetisk solgte vi den inn i lys av trianglet «Mad Max», «Star Wars» og «Harry Potter». Vi ville prøve å lande sånn cirka midt mellom disse tre. Ideen var å låne adrenalinet fra «Mad Max», sjarmen fra «Harry Potter» og størrelsen fra «Star Wars», legger han til.

Brexit-harselas

Rivers har også sørget for å få med tidsriktig toppolitikk i underteksten.

– Vi skulle aldri gått inn i Europa, klinger det eksempelvis ufrivillig morsomt fra borgermesteren i britenes hovedstad, spilt av «Game of Thrones»-stjerna Patrick Malahide.

Tankene flyr til Brexit-avtalen som skal stemmes over i Parlamentet kommende uke.

– Selv om vi har voktet oss for å lage en «budskapsfilm», ville vi at den skulle bli oppfattet som aktuell, bekrefter newzealenderen Rivers.

– Vi toucher borti flere aspekter ved verdenssituasjonen i dag. Vi gjør til og med et poeng av hvordan andre menneskers ulykke ofte blir gjenstand for underholdning. Alle disse tingene er med for å treffe en nerve hos et moderne publikum, og det forhåpentlig på en positiv måte.

Ikke renspikket

Mens ferske Hera Hilmar leverer nøkkelrollen som maskerte og hevngjerrige Hester, er «Ringenes herre»-veteranen Hugo Weaving inne som erkefienden hennes Thaddeus. Han mener «Mortal Engines» er vanskelig å plassere sjangermessig.

– Bra er det, for det betyr at den er mer komplisert og kompleks, hevder han overfor NTB.

LES OGSÅ: 10 filmer om kjente musikere du MÅ se – og fem du glatt kan hoppe over.

– Det er ikke renspikket sci-fi, ikke renspikket fantasy. Det føles som om den er rotfestet i fortida og nåtida, selv om den er satt i framtida. Den refererer til mange ulike personer, tider og steder, men er fundamentalt menneskelig.

Deri ligger appellen for en skuespiller med 90 registrerte verk i Internet Movie Database.

– Du ønsker deg utfordringer og tvetydighet, erklærer Weaving på vegne av skikkelsen sin.

– Mennesker er ofte motsetningsfylte. Vi skjønner knapt selv hvorfor vi opptrer som vi gjør – det gjør iallfall ikke jeg. Så jo mer sammensatt noe er, desto bedre kjennes det.

Mer kommer

Og planen er naturligvis at det skal bli en hel serie av Reeves kvartett?

– Realiteten er at jeg tror ikke engang filmen ville blitt laget hvis det bare fantes én bok, anerkjenner Rivers humørfylt.

LES OGSÅ: Deerhunter er annonsert til Norge.

– Det er rett og slett sånn Hollywood fungerer anno 2018. Etter Netflix- og strømmerevolusjonen må du ha et langtidsmål for å lokke folk til kinosalene. «Franchise» er et forferdelig ord – men du trenger produkter av en viss varighet. Philips bøker er både det og en fin historie.

(©NTB)