Juli-festivaler

Her finner du et utvalg av de norske Juli-festivalene vi i GAFFA mener er mest verdt å få med seg under årets sommersesong.

BY THE BORDER

3. – 4. JUL

Halden ligger kloss opp mot svenskegrensa og derfor har arrangørene av den splitter nye musikkfestivalen på Fredriksten Festning, kommet frem til navnet By the Border. Festivalen går over to dager og her rigges det for fullt for fest, bra mat og ekte sommerglede bare Østfold kan by på. Festivalen leverer en bred vifte av supre artister, fra store internasjonale navn og norske helter, til lokale superstjerner. 

 

 

BY THE BORDER

KONGSBERG JAZZFESTIVAL

3. – 6. JUL

Kongsberg Jazzfestival ble startet av noen få jazzentusiaster i 1965, men allerede fra høsten 1964 arrangerte «Jazz Evidence» en jazzweekend. I tillegg til selve festi- vaprogrammet, har festivalen (nesten) alle år arrangert workshop for unge jazzmu- sikere. Mange av deltagerne her har senere kommet tilbake som etablerte utøvere.

Per dags dato er Kongsberg Jazzfestival anerkjent som blant de mest be- tydningsfulle kulturelle begivenhetene i Norge, samt den største i Buskerud. Med opp mot 30 000 besøkende og over 500 frivillige, er festivalen kjent for å presentere både norske og internasjonal e jazz-aktører, fra nykommere til eta- blerte legender. Festivalen forvandler hele byen Kongsberg til et pulserende samlingspunkt, med en travel atmosfære som strekker seg fra festivalområdet rundt Kirketorget og videre til alle byens utesteder. I tillegg til musikkprogram- met tilbyr Kongsberg Jazzfestival en rekke sidearrangementer, som Barnival for de yngste og Jazzfilmvisninger på Kongsberg kino.

KONGSBERG JAZZFESTIVAL

STAVERNFESTIVALEN

3. – 6. JUL

Stavernfestivalen er en populærmusikkfestival som årlig samler festivaldeltagere i naturskjønne omgivelser på Fritzøe Gård Arene. Her er det perfekte stedet å ta med 10 venninner/bros for å leie en stakkars airbnb før man sjangler avgårde for å glemme livet og døden. Siden oppstarten i 2001 har Stavernfestivalen tatt imot artister som Ed Sheeran, Elton John, Post Malone, Travis Scott, Neil Young, Sting, Bob Dylan, David Guetta, Pharrell Williams, Kygo, Alan Walker, Dua Lipa, Wiz Khalifa, Karpe, Swedish House Mafia, Sigrid, Astrid S og Zara Larsson.

Stavernfestivalen har blant annet resultert i et rikt og variert mattilbud og et eget campområde med egne opplevelser og aktiviteter.

 

STAVERNFESTIVALEN

BERGTATTFESTIVALEN

4. – 6. JUL

Bergtattfestivalen ble startet i 2018 da en gruppe venner fra hovedstaden tok turen til Luster for å besøke Berge gård og umiddelbart ble bergtatt (!) av omgivelsene og menneskene de møtte der. Siden den gang har de hver sommer prøvd å skape den samme følelsen for andre.

Festivalen arrangeres på Ekservollen i Luster og tilbyr nærmere 30 konserter, aktiviteter og andre kunstneriske innslag med noen av Norges og Nordens mest talentfulle artister på plakaten. Bergtatt er sommerhelgen du aldri glemmer.

BERGTATTFESTIVALEN

BYGDALARM

5. – 6. JUL

Den 5.-6. juli 2024 langs Hardangerfjorden, i vakre Norheimsund, vert musikkfestivalen Bygdalarm arrangert. Saman med lokale aktørar skaper festivalen ei helg fylt av kulturelle opplevingar innan musikk, mat og drikke for publikum. Med ein forkjærlighet til deilig pop, ballerock og elektronisk musikk appellerer festivalen til et bredt publikum.

(foto: Håkon Tveit)

                                                                                                      

 

BYGDALARM

SLOTTSFJELL

10. – 11. JUL

Midt i Tønsberg arrangeres musikkfestivalen Slottsfjell, hver sommer. På et helt unikt festivalområde i gangavstand fra Tønsberg Brygge presenteres nærmere 50 artister. Artister som Kendrick Lamar, Biffy Clyro, Karpe, Imagine Dragons, First Aid Kit, Ellie Goulding, Mac Miller, The 1975, Lil Nas X, og alle de største norske artistene har besøkt Slottsfjell gjennom årene. Når lyden fra hovedscenen har stilnet, inviterer festivalen inn til en vill nattklubb på 14.000 kvm med fire scener og en produksjon du aldri har sett i Norge før. I to døgn blir hele Tønsberg by en stor sommerfest, og alle hytter og hoteller i nærheten fylles med festivalglade gjester.

SLOTTSFJELL

TRÆNAFESTIVALEN

10. – 13. JUL

“One of the best festivals in Europe that you’ve probably never heard of”

— The Guardian

“The best festival on the entire planet”

— NME

“Trænafestivalen er det tidspunktet på året når jeg virkelig synes at Norge er et kult land”

— Erlend Øye

Du finner Træna 33 nautiske mil til havs, på kanten av polarsirkelen, som beviset på at paradis ikke trenger å være tropisk. Festivalen er så liten og eksklusiv at den er uforglemmelig intim, men samtidig så stor at den tiltrekker seg musikkens villeste navn – om det er Manu Chao og Damien Rice, eller Wardruna og Yoshinori Hayashi.

Konsertene er spredt over to spektakulære øyer, med konserter på scener i huler utgravd av havet gjennom tusener av år, i gamle kirker og kapeller, i skogen - alt under midnattssolen

Overskuddet fra festivalen går inn i et kulturfond og pengene fra fondet deles ut til samfunnsbyggende prosjekter. Siden oppstarten har Trænafestivalen delt ut over 4 millioner kroner og vært bidragsyter til bl.a. at øya har fått basseng, flytebrygger og at ungdomsskoleelever fikk reist med de hvite bussene

TRÆNAFESTIVALEN

MIDNATTSFESTIVALEN

12. – 13. JUL

Midnattsrocken er Norges nordligste utendørsfestival som arrangeres i Lakselv, Finnmark fredag 12. og lørdag 13. juli. Stemningen skal være magisk når midnattssola viser seg fram for artistene og festivalpublikum. Midnattsrocken feirer 40-årsjubileum i sommer, og på festivalområdet 
finnes en stor camp for telt, vogner og bobiler med nærmest ubegrenset plass.

MIDNATTSFESTIVALEN

MÅKESKRIK

12. – 13. JUL

Planleggingen av festivalen begynte så smått i 2010 og Måkeskrik ble arrangert for første gang 27. og 28. juli 2012. ​Festivalen finner sted i Bendiksbukta, på Odderøya i Kristiansand sentrum. Dette er en fantastisk naturperle, med et naturlig amfi ned mot sjøen. Festivalen blir arrangert på ren dugnad og har årlig med seg frivillige ildsjeler for å skape en unik festivalopplevelse og bidra til et godt kulturtilbud i Kristiansand. 

MÅKESKRIK

ROOTSFESTIVALEN

12. – 15 JUL

Rootsfestivalen er en musikkfestival med norske og internasjonale artister som har blitt arrangert hver sommer i Brønnøysund siden 2001. Helgelands største kulturarrangement foregår over 4 dager i Brønnøy-sund sentrum, med kulturarrangementer på både dagstid og kveldstid.

ROOTSFESTIVALEN

MOLDEJAZZ

15. – 20. JUL

MOLDEJAZZ ble etablert i 1961, er verdens eldste jazzfestival i kontinuerlig drift, og runder 63 år i 2024! Med et bredt utvalg store og små scener, nasjonale og internasjonale artister og tradisjonsbundet musikkglede, -så kan man ikke forvente noe annet enn det beste fra en av landets største og mest populære festivaler. Du vet hva man sier; alle må oppleve Moldejazz minst en gang i løpet av livet!

MOLDEJAZZ

RAVNEDALEN LIVE

17. – 19. JUL

Siden 2016 har Ravnedalen Live vært et høydepunkt i den sørlandske sommeren. Musikkfestivalen arrangeres i det norske sørlandets vakreste naturpark: Ravnedalen i Kristiansand. Nyt vakker natur og musikk, samt god og kortreist mat fra lokale produsenter. Ravnedalen Live er Norges mest bærekraftige festival. I 2023 var bare 0,6 % av det som ble brukt til å bygge festivalen rent forbruk – altså ting som måtte kastes etterpå. 

 

 

RAVNEDALEN LIVE

VINJEROCK

18. – 20. JUL

Vinjerock gjev deg ei god blanding av livlege tonar og artistar frå fjern og nær, aktivitetar for alle, smaksopplevingar for dei matglade og veldig mykje kos. Festivalen går over tre dagar i juli kvart år. På Eidsbugarden ved breidda av Bygdin samlast 3500 friskusar for å høyre kvalitetsmusikk med Jotunheimen som bakteppe.

I tillegg til talrike konsertar, får festivalgjengarane moglegheit til å boltre seg i fjellheimen. På programmet står alt frå guida toppturar, til lefsebakekurs og gokarkurs. Dei serverer mat frå gode lokale råvarer, som er produsert av folk med eit hovud fullt av kunnskap og eit stort hjarte for lokal matkultur.

VINJEROCK

BUKTAFESTIVALEN

19. – 20. JUN

Buktafestivalen samler musikkglade mennesker til fest i Telegrafbukta hver sommer. Her får du oppleve Tromsø på sitt beste i idylliske omgivelser med både lokale, nasjonale og internasjonale artister. Med street food av sjømat laget med lokale råvarer og spesialkomponert mikrobrygg, er dette en av de beste festivalopplevelsene du kan få.

https://www.bukta.no

MALAKOFF

19. – 20. JUL

Malakoff er ein musikkfestival som kvart år i veke 29 snur heilt opp ned på vestlandsbygda Nordfjordeid. Ein festival heilt utanom det vanlege reiser seg i den idylliske Malakoffparken, og tusenvis av glade og forventningsfulle festivaldeltakarar stimlar til frå fjern og nær. Festivalen har ein av dei største festivalcampane på vestlandet, der tusenvis overnattar i telt rett ved sidan av konsertområdet. På Nordfjordeid er det kort veg til alt, og alt ligg tilrette for #denbestefestivalopplevinga.

Malakoff har gjennom 20 år løfta fram og presentert ein solid miks av internasjonale, nasjonale og lokale artistar. Sjangermessig overvekt av rock i ulike former, men alltid i kombinasjon med andre aktuelle sjangrar innan populærmusikken. 

 

MALAKOFF

MALSTRØMFESTIVALEN

19. – 20. JULI

Malstrømfestivalen i Hønefoss er ung i alder, men har allerede rukket å sette sitt preg på den lokale musikkscenen i regionen. I idylliske og naturskjønne omgivelser fylles halvøya somutgjør festivalområdet med nydelig rock over to dager i juli-varmen. På Malstrømfestivalen vil du kunne oppleve solide travere, samtidig som du får muligheten til å oppleve nye og spennende band som er på vei oppover. Blant festivalens viktigste fokus er å kjempe for enjevnere kjønnsfordeling på norske rocke-festivaler, der målsettingen er å ha minimum 50% av bandene på programmet til å ha ett eller flere kvinnelige medlemmer, ha en kvinnelig frontfigur, eller være bestående utelukkende av kvinner.

 

MALSTRØMFESTIVALEN

SELJORD COUNTRYFESTIVAL

24. – 28. JUL

Countryfestivalen i Seljord er Nordens største countryfestival med et 20-talls artister, et bredt utvalg av aktiviteter og 25.000 glade festivalgjester. Den vesle bygda Seljord ligger vest i Telemark, omringet av fjell og vakker natur.

SELJORD COUNTRYFESTIVAL

MÅNEFESTIVALEN

25. – 27. JUL

Månefestivalen 25.-27 Juli, en av landets eldste og mest sjarmerende musikkfestivaler. Festivalen finner sted i hjertet av magiske Gamlebyen i Fredrikstad, med hovedscene på Tøihusplassen og teltet i Månehagen. Kjøper du billetter til Månefestivalen bidrar du til en mengde gratis aktiviteter i løpet av festivaldagene, dette har festivalen gjort sammen med publikummere i over 20 år!

MÅNEFESTIVALEN

TROLLROCK

25. – 27. JUL

Kaizers blir med - bli med du også på Trollrock 25.-27.juli - Innlandets største festival! Konserter, fjellturer, gode venner, suveren stemning, komfortabelt festivalområde, lite kø, de beste toalettene :) Et fjelleventyr med dine favorittartister og favoritt turer :) Samhold, stemning, foodtrucks, prisbelønte drikkevarer og alt det Beitostølen har å tilby.

 

TROLLROCK

BEYOND THE GATES

31. JULI – 3. AUGUS

Beyond the Gates er en metalfestival som strekker seg over 4 dager og presenterer konserter og metalrelaterte aktiviteter på ulike arenaer rundt i Bergen sentrum. Med mottoet «created by metal fans for metal fans» er festivalen en feiring av sjangeren for både nasjonale og internasjonale metal-entusiaster. The True Mayhem vil bringe sitt etterlengtede 40-års jubileumsshow til åpningsdagen av festivalen.

Enslaved vil holde oppe den nå veletablerte Grieghallen-tradisjonen med å fremføre et album innspilt i det ærverdige Grieghallen-studioet. Denne gangen en ny re-fantasi av deres ikoniske banebrytende album, ‘Frost’. I tillegg skal det italienske kultfenomenet Death SS skal spille sitt første show i Norge noensinne. Ja, du leste riktig Steve Sylvester vil bringe sitt teatralske heavy metal-show til Bergen og Beyond the Gates. Jippi! Mye å glede seg til!

 

BEYOND THE GATES
ANNONCE