Artikkel

GUIDE: Her er seks flotte album som fyller 60 år i år

Hva er favorittalbumet ditt fra 1964? Her er våre

Hvert nytt år byr på både spennende nye utgivelser – og jubileer for noen av de største albumene de siste tiårene. Innimellom gir det opphav til spennende bokssett og jubileumsutgaver av gamle mesterverk – i andre tilfeller er det bare en kjærkommen påminnelse om album du (kanskje) nesten har glemt. Her er seks flotte album som fyller 60 år i 2024.

1. Bob Dylan - The Times They're a-Changin' (10/2-64)
Dylan var 23 da han ga ut The Times They're a-Changin' - hans tredje studioalbum, og det første helt av hans egne komposisjoner. Bibelske bilder, original poesi og Dylans dype engasjement i kampen for svarte amerikaneres borgerrettigheter smelter sammen i flotte sanger som «When the Ship Comes in», tittelsporet og «With God on Our Side» og «The Lonesome Death of Hattie Carroll», mens den unge låtskriveren viser en mer introspektiv side i for eksempel «Restless Farewell» og «One Too Many Mornings». Da Dylan ble invitert inn i Det hvite hus 46 år senere for å opptre for den nyvalgte presidenten Barack Obama, valgte han å spille tittellåten fra albumet her.

2. The Rolling Stones - The Rolling Stones (17/4-64)
Ja, det er greit nok – i april er det faktisk seksti år siden Stones ga ut sitt selvtitulerte debutalbum med cover av blant annet Chuck Berrys «Carol», Willie Dixons «I Just Want to Make Love to You» og Jimmy Reeds "Hones I Do." Jagger/Richards selv ble kun kreditert for en enkelt sang ("Tell Me"), mens to til bar signaturen Nanker/Phelge, som var et alias gruppen brukte de første årene. Noen uker etter den engelske utgaven ble albumet gitt ut i USA med en litt annen sporliste og med undertittelen England's Newest Hit Makers.


3. Jerry Lee Lewis - Live at the Star Club Hamburg
I '22 mistet vi rock'n'roll-legenden Jerry Lee Lewis, og ser tilbake på hans lange karriere - og på tidlig rockemusikk generelt - skiller dette livealbumet fra '64 seg ut. Innspillingen er fra april '64 og fanger den da svært kontroversielle amerikanske Ballstyrian live-formen i sanger som "Great Balls of Fire", "Good Golly Miss Molly" og "Long Tall Sally," mens vi møter countrysiden til Lewis i , blant annet en tolkning av Hank Williams «Your Cheatin' Heart».

4. Little Richard - Little Richard Is Back (And There's a Whole Lotta Shakin' Goin' On!) (August '64)
Etter å ha gitt ut tre gospelalbum på begynnelsen av sekstitallet, vendte Richard Wayne Penniman – aka Little Richard – tilbake til rock'n'roll-røttene for fullt med dette albumet, som kom til platebutikkene på sensommeren '64. Lytt til versjonene hans av «Goodnight Irene», «Only You» og «Groovy Little Suzy» – så se 2023-dokumentaren Little Richard: I Am Everything om det flamboyante fyrverkeriet til en utøver.

5. Simon & Garfunkel - Wednesday Morning 3 A.M. (19/10-24)
Etter å ha signert en kontrakt med Columbia Records høsten '63, gikk Paul Simon og Art Garfunkel i studio i mars '64 - og i oktober var de klare med debutalbumet, som inneholdt både deres tolkninger av tradisjonelle og deres egne komposisjoner som f.eks. som "The Sounds of Silence" og tittelsporet. Resten er historie – et av rockehistoriens store og stilskapende debutalbum.


6. The Beatles - Beatles For Sale (4/12-64)
The Beatles rakk å gi ut totalt to album i '64 – Sangene fra filmen A Hard Day's Night kom i juli, og noen måneder senere kom gruppens fjerde studioalbum, Beatles for Sale. Her er flere nok for bandets amerikanske rock'n'roll-helter i form av covers av Carl Perkins, Buddy Holly og Chuck Berry – men også minneverdige originalkomposisjoner som «Eight Days a Week», «I'm a Loser» og "Baby's in Black."

 

 


ANNONCE