Kommentar

GAFFA KÅRER ÅRETS ALBUM 2023: T-Pain, On The Top of The Covers

GAFFAs anmeldere har fått i oppgave å velge ut hvert sitt personlige NR 1 album fra 2023. Anmelder Ole Garbo har (i fullt alvor) valgt ut rapperen T-Pain sitt pop-/ rock- /jazz- / blues-coveralbum, 'On Top of The Covers".

Årets utgivelse på ekte på gaffa 

Yoguttene og Cezinando har stått for noen av årets beste utgivelser (mener nå denne karen her ), mens årets rareste (og beste) verk kommer fra Amerika. Det er ingen andre enn Autotune-pioneren T Pain som har gitt ut det beste i år! Og det er ikke noe hva som helst! Det består ekslusivt av coverlåter.

Det høres ut som om han har vært på Syng eller Alexandria, og jeg digger det. Det er mye vondt i verden, og da er det bra vi har noen som velger å skape dette, som for så vidt absolutt ingen ba om!


Rant

Vi ser tendensene til coverlåter på denne siden av Atlanteren også, men da er det bare noe låter som strømmer voldsomt i en slags ny innpakning av idol som foregår på tik-tok og så havner på Spotify. Er dette det musikknorge vi vil ha? Skal vi la tik-tok diktere hva som er bra musikk nå? 

Kan dette kanskje inspirere norske artister til å begynne med coverlåter som før i tiden? Da snakker jeg ikke om Emma Steinbakken, Chris Holsten eller William Gamborg som skriker: “where is the love” i rulletrappa. Jeg vil høre mer Finn Kvalvik med Du veit du juger eller Ride Ranke! Det nærmeste vi kommer på norsk er SoundCloud-cover-kongen Dag Rune Simensen


Lana Del Ray hoppet også på bølgen med country roads cover, men den var vel litt safe, eller?  For den havner dessverre i skyggen av T Pain sitt cover album. 

Skiva har vært ute siden mars, men ble delt i min innboks mye senere! Hvor var norske medier da T pain slapp dette?? 730? Natt&Dag? Subjekt? Gaffa??

Oppdrag


Høydepunktene på plata er "Don't stop Believin'", "War pigs" og "Stay With Me". Her viser Mr. Pain en dyp musikalsk forankring, men også allsidighet innenfor musikkens ulike sjangre. Hører vi et langt liv levd i bransjen, eller en artist som har funnet et nytt kall? Kanskje han går gjennom det samme som Snoop Dogg opplevde da han skulle begynne med reggae og byttet navn til løve. 

Eller er dette bare et sideoppdrag av typen man bedriver på spill som Runescape eller GTA, det driver nødvendigvis ikke historien fremover, men det er noe å gjøre. Han bevisste også på sin tiny desk fremførelse for noen år tilbake at han funker formidabelt bra uten autotune også (ta den Usher)! Det er verdt å huske at Usher anklagde T Pain for å ha ødelagt musikk med autotune. 

Er dette altruisme i sin pureste form? Ingen ba T Pain om å gjøre dette, men han gjorde det. Føkk you  Sony, jeg så hva dere gjorde med Mads Veslelia! Ba noen om dette? Det vet jeg ikke, men det var hvertfall utgivelsen jeg trengte. 

 

ANNONCE