Kommentar

GAFFA KÅRER ÅRETS ALBUM 2023 : Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You

GAFFAs anmeldere har fått i oppgave å velge ut hvert sitt personlige NR 1 album fra 2023. Et par dager inn i det nye året er anmelder Tia Sidani sist ut med med Caroline Polacheks siste claim to fame, 'Desire, I Want to Turn Into You".

Sommerfugler i magen 

Caroline Polachek får meg til å føle meg vakker og elsket. Det eneste jeg vil er å løpe i saktefilm langs vannkanten på stranden sammen med henne et sted i tropene. Hennes nyeste album, Desire, I Want to Turn Into You, gir meg sommerfugler i magen. Sammensetningen av delikate melodier og kreative tekster reflekterer en opplevelse av å være nyforelsket - og jeg har falt hardt for dette albumet.

Den allerede uforglemmelig utgivelsen fra 2023 åpner med «Welcome To My Island» som umiddelbart skaper assosiasjoner til en varm, solrik sommerdag. Polachecks distinkte og enestående stemme har en imponerende balanse mellom høye og lave vokalregistre, og formidler en følelse av harmoni uten å virke overveldende. Miksen er i begynnelsen myk og tiltalende på en forsiktig måte, - men brygger likevel opp en intens, brennende musikkglede  som får meg til å lytte videre. Fra første lytt har denne sensasjonen fortsatt å slå meg.


En moderne sirene

Polacheks stemme skaper en meditativ tilstand for lytteren, og på mange måter minner hun meg, på dette albumet spesielt,  om en eventyraktig vakker sirene. Det er som om stemmen hennes er en vind som gjennomstrømmer kyst og daler med vakre landskap og panoramautsikt. Når det kommer til stemmebruk; - hun utøver ikke overdreven kraft i luftstrømmen, men modererer den på en måte som tillater henne å uttrykke hver eneste tone med presisjon og dybde. Til tross for utforsking med et bredt utvalg lyder og musikalske elementer, så er stemmen hennes helt klart hovedinstrumentet på dette albumet.

SOPHIE og sommer


«I Believe «(en favoritt) utgjør en hyllest til den avdøde musikkprodusenten og DJ-en, SOPHIE, som dessverre gikk bort i januar 2021 som følge av en tragisk ulykke. Polachek har uttalt at sangen handler om temaet udødelighet, og at SOPHIE hadde en stor positiv innvirkning på musikken hennes. Produsenten Danny L Harle etablerer her en nittitalls rave-inspirert backdrop for låten, komplettert med orkester-stabs. Stemmeskalaen hennes er her astronomisk høy og fanger hjertet og sjelen min idet den stiger. Videre imponerer hun med «Fly To You», hvor det foregår et samarbeid med artistene Dido og Grimes. Låta imponerer spesielt med en fantastisk produksjon, fremhevet av trommer og gitar. Alle tre artistene smelter utmerket sammen i denne. Polachek opplyser at hun integrerer videoer fra ulike reiser tatt med hennes iPhone, som for eksempel en tur til Barcelona i juni 2021 med lyden av kirkeklokker og fuglekvitter i bakgrunnen.

Alt i alt verdsetter jeg Caroline Polacheks evne til å inkorporere distinkte atmosfærer i musikken for å skape en unik lytteropplevelse. Musikken hennes gjennomstråler et økt nivå av av edge og særegenhet sammenlignet med tidligere solo-utgivelser. Ikke bare imponerer vokalprestasjonene på albumet; De fremføres på en måte som eleverer musikken gjennom sjarmerende og dansbare elementer.  Desire, I Want to Turn Into You er en reise på bussiness-class gjennom et sjeldent sonisk univers som jeg aldri ønsker å forlate.


ANNONCE