Artikkel

Ukens GAFFA-tape: På tide å åpne døren for italiensk hiphop i Norge

GAFFA.no – alt om musikk!

Ny uke, ny musikk. GAFFA-tape vet hva du skal lytte til.

Hver mandag oppdaterer vi vår spilleliste med den beste nye musikken, nøye håndplukket og kuratert av vår redaksjon. 

Forrige uke lyttet vi til «det mest groovy Bergen har å by på»: Angelo Reira og Kars hit «Widerøe». Men mer enn det: Vi sjekket ut drømmepop fra Goofy Geese, følelsesladd klang fra Ea Othilde, dansbart fra Channel Tres, våroptimisme levert av PosterboysNothing Personals ømme og bittersøte nye singel og Finding Neo.

Denne uken har vi funnet mer bra musikk enn vanlig. han gaiden har sluppet et album av en annen verden. Vi har oppdaget den originale artisten spill tab, en knallhard hiphop-banger fra Italia med Sick Luke og en Bergen-tune som er hetere enn en tropenatt med Lars (ikke Vaular). Snart albumaktuelle Father John Misty har også funnet veien inn på listen, sammen med artister som Fangst, Marie Noreger, KAMARA, Michelle Ullestad og Vince Staples

han gaiden under by:Larm 2021. Foto: Morten Rygaard

han gaiden  – the more you think

Det rykende ferske albumet you called me your erika bekrefter det vi alle trodde. Disse tre damene er de mest kunstnerisk elegante elektropop-mestrene Norge har hørt på lang tid. Dette er fremtidig internasjonal eksport vi kan være stolte av. Den drivende låten «the more you think» er bare én av veldig mange eksempler på dette. Her er han gaiden tvers gjennom like stilsikre som innovative, dansbare som atmosfæriske og like mye avantgarde som viderekommen radiopop. 

– Geir Magne Staurland, sjefredaktør

spill tab – Sunburn

Claire Chicha alias spill tab, er mitt nyeste eurekafunn i avdelingen “relativt nye artister”, og «Sunburn» er for meg selve symbolet på hvordan musikk skal være anno 2022. Uforutsigbar, ørten dryss av forskjellige sjangre, masse energi i både vokal og produksjon, og totalt uten noen som helst form for regler. Selv om låta kun er på knappe to min sitter jeg igjen med en helt utrolig lytteropplevelse og følelsen av at det er noe utrolig originalt med det jeg har nettop har hørt.

– Stefanos Yowhannes, GAFFA-kritiker og artist

Father John Misty – «Goodbye Mr. Blue»

Denne godbiten av en låt er et ypperlig bilde på Josh Tillmans fetisjering av det sene sekstitalls californiske smørsangere. I et mindre satirisk og psykisk skakkjørt lynne enn vanlig, sørger han over tapet av katten Mr. Blue, som også minner ham om eksen han kjøpte nevnte kjæledyr med. Tankene går til Harry Nilsson, Glen Campbell og Randy Newman. Meget behagelig.

– Endre Holm Vassenden, GAFFA-kritiker og redaktør i Stoff

Sick Luke (feat. Taxi B, Pyrex) – CLOCHARD

Den italienske produsenten er nummer én i Italia akkurat nå, og med det nye albumet X2 rommer han alt fra balladeaktig sydenpop til knallhard screamotrap. «CLOCHARD» er sistnevnte. Rapstilen til Taxi B og Pyrex er mildt sagt umiskjennelig. Hvor enn de går setter dette blodige preget: innovativt, upolert og rått. Det er på tide å lukke opp døren for italiensk hiphop i Norge.  

– Geir Magne Staurland, sjefredaktør

Lars – Hon e cool

Lars, tidligere Lars B, har lenge vært et solid navn å se på feature på Simon Alejandros arbeid. «Hon e cool» markerer et rollebytte, håper jeg i hvert fall. Låten er tight, avslappet og het som en tropenatt. Å rappe om damer på henslengt bergensk kan sende tankene tilbake til de for tiden ganske stille Hester V75. Men der typene fra Vibbefanger lager musikk for oslojenter som vil være bergensjenter, stiller «Hun e cool» seg i rekken av Lars sine prestasjoner som fjerne tanker fremført ease, genuinitet og uten å være noe annet enn seg selv.

– Ellisiv Sunde Myrva, medredaktør

ANNONCE