x

Starten på et vakkert eventyr

Starten på et vakkert eventyr

Som første band på scenen på Pstereo 2018 stilte ISÁK med elektronisk pop på samisk og engelsk. Mens arrangørene gjorde klar siste finpuss før startskuddet gikk tok GAFFA en prat med de tre musikerne i bandet.

— Det skulle vært artig om vi hadde hatt en vinkelmåler her inne, kommenterer Ella Marie Hætta Isaksen (bildet).

Hun sikter til backstage-teltet som står i en nedoverbakke langs elvebredden. Jeg hadde nylig tenkt omtrent den samme tanken da jeg satte meg ned i det som må ha vært Trondheims dypeste lenestol i 15 graders helning vendt mot bandet i sofaen.

Allerede fredag braker det løs med «Stjernekamp»-filming for vokalisten.

— Jeg har hatt lyst til å utfordre meg selv når jeg har valgt sanger til programmet, samtidig som det er sanger som jeg er glad i selv. Det blir veldig spennende! Men jeg gruer meg litt til rappinga. Det jeg holder på med musikalsk ligger kanskje litt nærmere hiphopen enn for mange av de andre deltakerne, men samtidig har jeg veldig stor respekt for sjangeren, og det er så stor fallhøyde. Jeg vil jo ikke at det skal se ut som jeg er et innslag i et 50-årslag heller.

LES OGSÅ: GAFFAs Pstereo-guide.

—Så du er mer komfortabel med opera, sier du?, ler trommeslager Aleksander Kostopoulos.

— Uff, nei, det er sant. Men jeg snakket med noen her om dagen som fortalte at opera kan være litt som joik, og det er jeg nok litt tryggere på enn den rappinga.

Albumslipp i 2019

Joiken er nemlig en essensiell del av musikken som ISÁK lager. Ettersom Ella kommer til å være opptatt med «Stjernekamp» i høst har bandet planer om å fokusere mest på å ferdigstille det nye albumet fremover.

Produsent Daniel Eriksen kan fortelle at de er i rute med arbeidet, og planlegger utgivelse i februar.

— Vi har mange låter klare, så det gjenstår først og fremst å velge hvilke låter vi skal ha med. Litt av bakgrunnen for albumet er at vi ønsker å gjenspeile det man opplever på konsertene våre. Ved å lytte til hele albumet ønsker vi å skape en større helhet som kan måle seg med den dynamiske og eksplosive live-opplevelsen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dere har gjort to coverlåter på samisk som er blitt veldig godt mottatt. Om dere skulle laget en samisk versjon av en låt til, hvilken skulle det vært?

På dette spørsmålet er Daniel kjapp med å gi ordet til Aleksander, som nærmest på impuls ønsker seg noe av Sigur Rós. Daniel selv er veldig glad i pop og lander på Taylor Swifts … Ready For It?. Ella forteller at hun nylig har tenkt på at det hadde vært kult å lage en egen versjon av noe Ondt Blod-materiale.

— De har noen gode, veldig sterke tekster som kan relateres til utfordringer for den samiske befolkninga. For eksempel har de problematisert selvmordsraten blant reindriftssamer.

LES OGSÅ: Kusmautbrudd etter festivaler.

Det interessante med disse svarene er at ved å kombinere Sigur Rós, tilknytningen til det samiske, og Taylor Swift kan en få et resultat som fort minner mye om det lydmessige landskapet ISÁK beveger seg i.

— Når vi skriver låter starter det gjerne med at noen av oss har en idé, kanskje Ella har noe tekst eller en melodi, vi er låtskrivere alle tre, så den prosessen er veldig flytende. Samarbeidet om låtskrivingen er enklere nå som alle bor i samme by, det blir på en måte mer organisk, forklarer Daniel.

— Litt som å lage barn sammen, skyter Ella entusiastisk inn før alle bryter ut i latter.

Har bare så vidt begynt

Selv om de er tre ganske forskjellige personer er det tydelig at de har det veldig gøy sammen, både på og utenfor scenen.

Aleksander, som er den mest erfarne bandmusikeren av de tre, var inne i en periode hvor han spilte i veldig, veldig mange band.

— Det hadde bare ballet på seg, og så ble det altfor mye. Jeg hadde egentlig bestemt meg for at det måtte ta slutt.

Men da han for to år siden fikk høre om prosjektet med ISÁK og den første låta fortalte magefølelsen hans at dette var noe han ville være med på.

— Og det var starten på et vakkert eventyr som bare så vidt har begynt, avslutter Ella lattermildt og drømmende.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA