x

Festivalen som fyller et stort behov

Festivalen som fyller et stort behov

Tons Of Rock, rockefestivalen som årlig går av stabelen på Fredriksten festning i Halden, fyller fem år i år. GAFFA slo av en prat med Mads Martinsen - en av arrangørene og medeier av festivalen - i forkant av festivalen.

Tons Of Rock er en festival som oppsto nærmest av ren og skjær nødvendighet i 2014, da det på dette tidspunktet ikke var noen større festivaler i Norge dedikert til rock og metal.

— I mange år hadde Norway Rock i Kvinesdal holdt på, men det gikk ned i 2011, om jeg ikke tar helt feil. Vi har jo klubbfestivaler som Inferno som står stødig og gjør det bra sammen med Karmøygeddon. To veldig solide klubbfestivaler som har sitt segment og sitt publikum. Vi følte likevel det manglet et type utendørssegment som kunne romme over 10.000 publikummere, forteller Martinsen.

Mads Martinsen, sammen med de andre medeierne av festivalen, Svein Bjørge og Jarle Kvåle, hadde undersøkt og speidet i flere ulike byer og kommuner, men da de kom til Fredriksten festning var talen klar.

— Det ble ganske enkelt da vi kom til Fredriksten festning, fikk gå rundt der og se at dette kunne gi oss noe unikt.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Nick Cave på Bergenfest.

Det var tydelig at Tons Of Rock var et etterlengtet arrangement i norsk kulturliv, med den store suksessen allerede det første året.

— Vi fikk en «flying start». Jeg tror det var fordi det norske publikummet var klar for en sånn type festival. Det er ikke få nordmenn som liker metal og hard rock. Så da vi serverte det på et fat på festningen i Halden var det veldig mange som syntes det var kult.

Levende legende tilbake på norsk jord

Ozzy Osbourne returnerer til Norge. Nå er han ute på avkjedsturné og vi får hans siste konsert her til lands på Tons Of Rock i neste uke.

— Han trenger ingen introduksjon. Han er en legende som gjennom fem tiår som soloartist, men også som Black Sabbath-frontmann, har vært foregangsfigur for sjangeren. Han er et ikon med opp- og nedturer, han har vært tv-stjerne og realitykjendis. Han har hatt sine skandaler, men lager kanon musikk. Han har alt samlet i en kram snøball for hva en artistkarriere skal inneholde, og mer til, sier Martinsen.

Dette blir ikke første gangen Osbourne gjester festivalen i Halden. Han var også innom med Black Sabbath tilbake i 2016.

— En legendarisk bra kveld. Vi er utrolig heldige som kan få han igjen, denne gangen som soloartist. Personlig har jeg et vel så godt forhold til Ozzys solokarriere. Når han drar med seg Zack Wylde på gitar i tillegg, da blir det bare helt enormt bra.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Festivalens program i år representerer flere generasjoner metal, og også et vidt spekter av undersjangere. Grungelegendene i Alice In Chains og det klassiske heavy- og powermetalbandet Helloween er blant de som står øverst på plakaten i år.

Men festivalen fronter også flere norske artister:

— Vi er også glade for å ha norske headlinere. Wardruna og Gåte kommer litt sånn inn fra sida. De har mange fans innad i sjangeren, uten å nødvendigvis tilhøre den, så er vi er veldig stolte av at de vil spille hos oss. De får eksponering for et internasjonalt publikum. Wardruna har en eventyrlig karriere med «Vikings»-soundtrack og mere til. De spiller for utsolgte hus over hele verden. Gåte er oppe og går igjen. De har er særnorsk utrykk som det er veldig kult at vi kan presentere for både norske og internasjonale publikummere. Vi avslutter også hele sulamitten med Black Debbath og Kvelertak, som er to av de beste banda vi kan by på her til lands.

LES OGSÅ: Derfor sparket Haim bookingagenten sin.

Som en festival med stor internasjonal tiltrekningskraft har Tons Of Rock vært arena hvor norske band kan få internasjonal eksponering.

— De to siste årene har vi hatt publikummere fra 32 land, i tillegg til mediedelegater som kommer fra hele verden. Vi har et godt samarbeid med Music Norway, som har gjort dette mulig. Vi er blitt en festival som mange ute i verden er nysgjerrige på.

Bredde er viktig for arrangøren, da hardrock-sjangeren har utallige uttrykk.

— Vi prøver alltid å booke bredt. Noen sære ting, noe ekstremmetall, noe veldig tilgjengelig rock og så videre. Lüt for eksempel, et veldig ungt rockeband fra nord-norge som vi gleder oss veldig til å ha her. De er neste generasjons rockere, og utmerket seg på by:Larm og på Spot-festivalen i Danmark tidligere i år.

«Det er ikke sant at rock er utenfor tidsånden»

Det er manges oppfatning at rock som sjanger ikke er like relevant lengre og at det er mer en subkultur og et kultfenomen.

Dette vil ikke Martinsen si seg enig i.

— Det er ikke riktig at rock ikke er i tidsånden. Selv om P3 og de andre store radiokanalene spiller lite rock, og mediene skriver lite om rock, så selges flere billetter til denne type arrangementer enn noen gang. Folk vil ha det. Rock streames mer og mer. Forbruket av rock, hardrock og metall har ikke gått ned, det er bare ikke i tiden for massemediene, sier han.

LES OGSÅ: Ikonisk postmetalband gjenforenes.

Likevel har sjangeren en liten utfordring med å dra med seg den yngre garde.

— Utfordringa til sjangeren er å få med neste generasjon. Det er jo mange unge folk som kommer til Tons Of Rock, og lignende arrangementer. Likevel har jo de unge mer å velge mellom og kan velge mellom mange andre sjangere. Rekrutteringen er ikke størst på rock akkurat nå, men det er ikke snakk at rocken er borte. Vi må bare dele publikummet med flere.

Tons Of Rock 2018 går av stabelen 20. til 22. juni med navn som Ozzy Osbourne, Alice In Chains, Helloween og Opeth øverst på plakaten.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA