x

Et intervju med Miniøya-ledelsen

Et intervju med Miniøya-ledelsen

Hvordan er det egentlig å drifte Norges største barnefestival? Vi slo av en hyggelig prat med Viktor (11), Maria (11), Abdullah (10) og Amy (10) for å finne ut mer om Miniøya.

Miniøya 2018 gikk av stabelen 9. og 10. juni og GAFFA Norge var selvsagt til stede for å rapportere. Festivalen ble i år arrangert for niende gang, med musikk, teater, kultur, aktiviteter og mat i Tøyenparken.

Den er alt Øyafestivalen er, bare i en skala ikke særlig høyere enn 120 cm.

En festival for barn på barns premisser. Men hva skal til for å holde dette skipet flytende? Hvordan driftes denne mastodonten av en festival? GAFFA ville i kontakt med sjefene for denne festivalen. En oppgave som var lettere sagt, enn gjort.

LES OGSÅ: Demopåmeldingen til by:Larm er åpnet.

Møtet med festivalsjefene var planlagt å finne sted 13:30 på festivalens første dag. Når klokken nærmer seg halv to kommer kontrabeskjeden om at det blir kvart på to. kvart på to er det ingen festivalsjefer å se. Et par minutter etter det kommer det en representant fra festivalen som kan informere om at sjefene var på Hkeem-konsert og kunne derfor ikke møte oss til avtalt tid.

Det blir tydelig at i tiden som er inneklemt mellom festivalledelsens badepause og til de skal introdusere dagens headliner på hovedscenen er det et knøttlite vindu. Et vindu vi måtte ta hvis dette skulle bli noe av:

«Det er sikkert mulig å få presset dere inn et par minutter». sier representanten.

«Folk slipper å få magetrøbbel og sånn»

Vi løper ned til hovedscenen. Bak scenen er det satt opp en fargerik sofa og fire festivalsjefer iført blå t-skjorter sitter og venter. Det er en stor folkemengde foran scenen og backstage er stemningen elektrisk. Jeg setter meg i midten av sofaen med Viktor (11), Maria (11), Abdullah (10) og Amy (10).

Med lite tid hopper jeg rett ut i det, klokken tikker og det er svette på brynene til kamerateamet.

Hva er det beste dere har smakt til nå?

— Sukkerspinnet, ja sukkerspinnet.

— Favorittisen er «Lollipop Goes Crazy».

Denne nye isen vet jeg lite om, var ikke noe sånt da jeg vokste opp, kun plain Lollipop. Amy kan informere om at isen er av sitron og lime. Alle var enige om den var god.

Er det slitsomt å være festivalsjefer? Hva tar mest av energien?

Aktivitetene og matrettene. Det er så mye forskjellig mat og vi kan bare velge så og så mange. Alle har samme oppgaver så vi må jobbe med alt, men maten har vært slitsom.

LES OGSÅ: Biffy Clyro inntar Operaen med MTV Unplugged.

Amy måtte dessverre ta ut en liten sykemelding under store deler av møtene med matplanleggingen og hadde som følge falt litt bakpå i det endelige resultatet. Men hun så seg godt fornøyd under festivalen og roste sine medarrangører.

— Det er mye mat som er godt egnet for vegetarianere. Vi har heller ikke gluten i maten så folk slipper å få magetrøbbel og sånn, sier sjefene i full konsensus.

Maten til side så er det tross alt musikken og bookingene som er det viktigste på en festival. Her er også samtlige enige om at Hkeem leverte sterkest på årets festival

— Det som var så dumt det var at Lissie sitt fly har blitt kansellert så hun kan ikke spille her, skyter Amy inn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Viktor (11) kjenner litt på alvoret bak scenen. FOTO: Helge Brekke

Heldigvis har festivalsjefene vært på ballen og kun et par timer etter Lissie meldte avbud har de klart å få inn Daniel Kvammen i den ellevte time som er en verdig erstatning. Vi har nemlig fått tid med sjefene rett før de skal opp på hovedscenen å introdusere den nye headlineren.

Viktor sitter med et liten manus for hånd. Han virker ikke nervøs.

Selv om alle er fornøyde med årets bookinger til tross for det uplanlagte har de store ambisjoner om fremtidige artister. Ariana Grande, Cardi B og Drake er bare noen av de artistene de håper å få inn på Miniøya i fremtiden.

— Justin Bieber og Selena Gomez vil vi ikke ha.

— Artister med stygt språk vil vi nok ikke ha på Miniøya, sier Viktor selvsikkert.

Men dere har jo nevnt Hkeem som en av høydepunktene. Han har jo en del banning i tekstene sine.

Ja, men det bryr vi oss ikke om. På grunn av Ghettoparasitt. Han banner jo litt i den, men den handler jo om rasisme, sier Amy

— Det er litt dårlig da, men det er verdt det, samtykker Abudullah.

Så lenge det tekstuelle og den generelle tematikken i låtene bærer budskap, kan man se bort ifra mye uvasket språk, sies det altså.

Nøye planlegging

Festivalplanleggingen begynte for sjefene rundt juletider i fjor. Fra da har det gått slag i slag. Den harde jobben har båret frukter i høy utbetaling. Festivalområdet er større, maten bedre og booking mer ambisiøs. Ikke har det vært så ille på lommeboken heller, melder sjefene.

— Vi får alt gratis, sier Abdullah.

LES OGSÅ: Future og Nicki Minaj til Norge i 2019.

Maria (11) har gjennom lang tid som frivillig blitt belønnet for sitt strev med festivalsjefjobben. Hun forteller at det er en utrolig god jobb med kun få utfordringer.

— Å rekke alt. Du har noen pauser, hvis du skal rekke å bade og slikt blir det veldig stressende. Ja, når man har veldig mye på programmet.

Hva kan gjøre det vanskelig med å arrangere en festival?

Været er en faktor, og hvis Miniøya mister penger. Det håper jeg ikke skjer.

De forteller om en rekke sponsorer og samarbeidspartnere. Ja nesten for mange til å nevne.

Den ene sponsoren er IKEA har jeg hørt, skyter Maria inn.

Her blir vi avbrutt. Festivalsjefen må på scenen og vi blir eskortert ut av sceneområdet. Men jeg tror vi fikk det vi trengte.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA