Med nebb og klør

Med nebb og klør

— Fra du tar ditt første åndedrag, tar du et valg, og det er å ta et nytt åndedrag.

Megadeth sin historie har et spenn på 35 år. Uavhengig av om man elsker eller hater bandet, er det få som kan ta dem på talentet de viser i musikken de har utgitt. Mye av bandets opp- og nedturer kan knyttes til bandets noen ganger kontroversielle frontmann, Dave Mustaine. I tillegg til å være storkjeftet, er hans feide med Metallica og hans kamp mot avhengighet veldokumentert.

Etter den positive mottagelsen av deres siste plate Dystopia, ser det ut til at bandet har fått en ny boost. Dave Mustaine er intet unntak.

— Du åpner en lydfil og riffet går - chick-chik-chik-chikchikchik-chik-chika, men så åpner du annen fil og du hører - ba-ra-ba-ra-ba-ra-ba-ra-ba-rararara.

I et lite backstagerom i Oslo Spektrums indre, trommer Dave Mustaine to forskjellige takter til de to forskjellige riffene han forsøker å beskrive. Humøret smitter også over på managerens ansikt. Utenfra høres lyden av Judas Priest som har lydsjekk. Det er en rock & roll-drøm.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Judas Priest-konserten i Spektrum.

Mustaine personifiserer denne drømmen, da han blir spurt om nytt materiale fra bandet, noe bandets bassist, David Ellefson, har pratet om med Blabbermouth.

— Vi har materiale som vi har startet på. Arbeidet på forrige skiva Dystopia har blitt veldig godt dokumentert. Jeg hadde mye musikk og idéer på lager. Vi gikk gjennom alle riffene for å se hva som passet. Det er et fantastisk problem å ha. Du har så mange riff å ta av, at du ikke vet hvilket du skal velge.

— Det er også litt krevende. Du spiller av en lydfil som har en basis ved seg, men så fort du åpner opp en ny fil, så dukker en helt ny idé opp i hodet ditt.

Et nytt giv

På utsiden fortoner arbeidet med Dystopia seg som utfordrende. En ny line-up skulle inkluderes med Kiko Loureiro på gitar og Dirk Verbeuren på trommer. På låtene hadde Mustaine god drahjelp fra Chris Adler fra Lamb Of God, som etter sigende voktet arven fra Megadeth, fra en fan og musikers perspektiv.

— Det var mye som skjedde under innspillingen av den platen. Fra nye medlemmer, til at arbeidsetikken vår fra tidligere ble gjenopptatt. Det var ting vi gjorde som vi ikke hadde gjort på lenge, og det hjalp oss som band. Vi ble skjerpa, og det gjorde at vi fikk mojoen tilbake.

LES OGSÅ: Foo Fighters får lunken kritikk i svensk presse.

Foruten all suksessen til bandet, er det et snev av at det var nære på, men den ultimate seieren glapp på målstreken. Countdown To Extinction (1992) er et godt eksempel, hvor mange mener at den kom i skyggen av suksessen til Metallicas selvtittulerte album fra 1991

— Jeg tror det er perioder i alle store bands historie, hvor de mister litt plottet, og hvis de blir spurt, så vil de også innrømme det. Da Cryptic Warnings kom ut, var låta Trust på førsteplass, og vi tenkte: «Helvete! Vi greide det!». Så gir vi ut Dystopia, og platen er på topplista og vi tenkte: «Helvete! Vi har greid det igjen».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dave Mustaine fotografert backstage i Oslo Spektrum. FOTO: Helge Brekke

I 2017 vant Megadeth en Grammy-pris med låten Dystopia som også har gitt tittelen til platen. Noen trodde det skulle gi grobunn for agg da husbandet fyrte opp med en dårlig versjon av Metallicas Master Of Puppets, men en smørblid Mustaine, som spilte luftgitar mens han gikk mot scenen, avfeide det med en gang.

— Vi vinner Grammy, og husbandet fyrer opp med Metallica? Dette var seierskaka, så jeg brydde meg egentlig ikke. Husbandet gjorde så godt de kunne, og livet er godt nå. Vi har turnert i tre år på denne plata, og broder, det er veldig lenge. Utrolig lenge.

Fighteren

Leser man over artistbiografien til Dave Mustaine, kan man uten å ha mye kjennskap til musikken få inntrykk av at det har vært en kamp med nebb og klør. Sangtekstene til Megadeth har også mange meninger om. Det har blitt stilt drøssevis av spørsmål om det politiske budskapet.

Uavhengig av hva det handler om, virker det som det råder en persons kamp-mot-røkla-mentalitet eller «oss vs. verden».

Har dette temaet også sammenheng med Mustaines liv som musiker?

— Fra du tar ditt første åndedrag, tar du et valg, og valget er å ta et nytt åndedrag. Etter det er livet en serie av valg. Når jeg ser tilbake på min karriere, som nesten har vart i 40 år, er det ganger hvor det virker som om jeg akkurat har startet. Både når det gjelder jobben min som manager, men også jobben jeg gjør med radioprogrammet mitt.

— Jeg føler meg som en unge og føler at jeg kan gjøre dette i tretti år til. Men da er jeg 86, og jeg vet ikke om jeg kommer til å headbange mye i den nette alder av 86, ler han godt.

LES OGSÅ: Jo Nesbø innlagt på sykehus.

— Jeg elsker jobben min, og jeg elsker fellesskapet innen metal. Jeg elsker å se bitene av livene våre falle på plass når vi spiller ute. Det finnes kanskje en som spiller gitar eller bass der ute, som tenker at dette greier jeg aldri. Hvis jeg greide det, med typer som ville holde meg nede og i en industri med spisse albuer og mye konkurranse, hvis jeg greide det mot de oddsene, så kan de også greie det. Med innsats og en solide dose vilje, avslutter han.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA