x

Ut av grisefjøset

Ut av grisefjøset

Skambankt flyttet opp fra potetkjelleren og inn i et grisefjøs – og dermed tok det fire år før de var klare med ny skive. Nå er de til gjengjeld veldig klare, lyder det fra Skambankt-sjefen.

Terje Winterstø Røthing har tatt med seg trommeslager Børge Sageng Henriksen til Oslo for å snakke om Horisonten Brenner, men legger beslag på mesteparten av taletiden selv. Den tidligere Kaizers Orchestra-gitaristen bobler over om den nye skiven, som artistkollega og venn Tønes har fått forhåndslytte til – og kaller «den beste hittil» fra Skambankt.

LES OGSÅ: Flere nye artister bekreftet til Øyafestivalen.

— Det er rock. Det er sånn jeg vil ha musikk: Ikke noe dill, lyder det fra Tønes i en filmsnutt som Winterstø Røthing knapt kan vente med å legge ut på nett.

Det er en god start for et band som skal følge opp sin egen kritikerroste forrige skive, Sirene fra januar 2014.

— Jeg er nesten helt fornøyd denne gangen, sier Terje Winterstø Røthing – og røper at han én gang i karrieren har vært ute for å snakke om en plate han ikke likte (han vil ikke si navnet). Det var tungt, men da skjerpet han seg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

— Da lærte vi oss å lytte til magefølelsen. Det ble slutt med å si «den passerer» om låter. Nå legger vi vekk ting kompromissløst. Første låten, I dette huset, har vi strøket tre tidligere versjoner av, helt til vi til slutt knakk koden. Det er det deilige med eget studio: Du kan alltid gå tilbake.

Kuer vegg i vegg 

Det var for å få bygget dette studioet, som Skambankt kaller for Bore Gardsrockeri, at tidsskjemaet glapp. Fire måneder mente bandet det ville ta å gjøre det på dugnad med vennehjelp. I stedet tok det halvannet år.

— Vi bestemte oss for ikke å begynne å spille inn før siste list var spikret opp, sier Terje Winterstø Røthing, som stolt forteller at han flisela toalettet selv i mosaikk – med gratis fliser skaffet på Finn – så gitaristfingrene blødde.

— Ikke rart det tok tid, sier trommeslageren ironisk. Og da alt sto klart, var spenningen stor: Ville det holde mål, sammenlignet med de andre studioene som Skambankt hadde spilt inn i? Legendesteder som Propeller og Athletic?

LES OGSÅ: «De fargerike hipsterdraktene er hengt i skapet».

— Det visste vi ikke før studioet sto ferdig, sier Børge Sageng Henriksen

Lykken var stor da alt klaffet – og de kunne begynne å jobbe med låtene i november 2016, vegg i vegg med kyrne til bonden på gården, en fan som tidligere slapp Skambankt til i potetkjelleren.

Slapp til Janove 

Selv slapp Terje Winterstø Røthing til sin gamle bandleder fra Kaizers Orchestra-tiden, Janove Ottesen, som medprodusent av sjetteskiven sammen med bandet.

— Det ville vært utenkelig før, medgir han.

— Egentlig var tanken at Janove skulle spille tangenter som gjest, men han ønsket å bidra mer.

— Han er en enormt musikalsk fyr. Vi er trygge på hverandre – og bandet har vetorett!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skambankt. FOTO: Eirik Halvorsen / NTB Scanpix.

Terje Winterstø Røthing beskriver Skambankt-comebacket i 2004 – egentlig en tilfeldighet i kjølvannet av en fest – som «sitt musikalske sidesprang» og «en ventil» i Kaizers-tiden.

— Der var det ingen som sa «stopp» for mer gitar!

LES OGSÅ: Innrømmer problematisk tekst.

Han røper også at Skambankt for 14 år siden spilte inn en demoversjon av debutalbumet med engelske tekster, på forslag fra storselskapet de hadde kontrakt med. Den ligger trygt og godt gjemt, for det «hørtes ikke bra ut». Nå er Winterstø Røthing trygg på hva han vil, og tilskriver trommeslager Børge en solid del av æren.

— Hans spillestil gjorde oss enda bedre.

Spilleklare 

I dag er Skambankt blitt «et ekte band», preget av mer og mer alvor – og dessuten Terje Winterstø Røthings hovedband. Det er også utvidet til kvintett:

For mens Janove Ottesen ble medprodusent, rykket Jonny Engelsvoll inn på tangenter – og fikk full bandmedlemstatus. Dermed fikk gamle låter nytt liv på konsertene, og fører til hodebry for Terje Winterstø Røthing: Nå har Skambankt nok låter i katalogen til at han må begynne å velge vekk når settliste skal lages til de 17 konsertene i februar og mars på slippturné.

LES OGSÅ: Queen kommer til Norge.

— Jeg har lyst til å spille mest nytt, sier han, noe trommeslageren sier seg enig i. Allerede har de prøvd tittellåten samt Protest Dommer live. Nå rykker det i reisefoten, forteller de til NTB.

— Det er en syklus. Når du har gjort ferdig en plate, er du veldig ferdig med den. Da vil du ut og spille. Så blir du veldig ferdig med konserter, og vil i studio. Jeg brenner for begge deler, men i vekselbruk, lyder det fra Skambankt-sjefen.

(©NTB)


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA