x

Greni snakker ut om turnélivet: «Jeg er mer en skater og atlet»

Greni snakker ut om turnélivet: «Jeg er mer en skater og atlet»

Vi har snakket med den populære musikeren om turnélivet, om OverOslo og om skating.

Øystein Greni hadde i går tatt med soloprosjektet sitt opp på toppen av Grefsenkollen for å spille for et utsolgt OverOslo. Etter konserten satt vi oss ned og pratet med en, i hans egne ord, veldig fornøyd, frontfigur.

LES OGSÅ: Ny Greni i kjent stil.

Greni har nylig startet på turneen som begynte på Nattjazz i Bergen den 27. mai, og som går gjennom de fleste norske byer, før den ender på hjemmebane med Rockefeller den 7. oktober. Han har også turnert mye med bandet sitt, Bigbang, og har et og annet å fortelle om turnétilværelsen. Det var det vi ville prate med han om. Det ble også tid til noen digresjoner om skateboarding.

For øvrig gjorde GAFFA et intervju med Greni tidligere i år, i forbindelse med slippet av soloplata Pop Noir, som kan leses her.

Om OverOslo og ridere

— Jeg liker OverOslo kjempegodt. Jeg har spilt her før med Bigbang, og jeg kjenner jo både Torkil og Lars, som driver festivalen, godt. Jeg vet at de jobber med det her hele tida, og starta fra et bitte lite budsjett. Jeg synes de er kjempeflinke. Man merker at det er en festival hvor folk bryr seg, og man blir veldig godt behandlet. Dessuten synes jeg de booker veldig smart, forteller Greni, før han tar en slurk av ølen.

LES OGSÅ: Ed Sheerans backstage-krav lekket.

Men hva er det Greni forventer av OverOslo og andre festivaler eller konsertarrangører, når han kommer på besøk?

— Hva vi har på rideren? Litt forskjellig typer øl. Ellers så prøver jeg å kutte det litt ned egentlig. Det verste jeg veit er hvis man har masse ting på rideren som man ikke bruker. Det var en periode i Bigbang hvor vi hadde mye på rideren, men vi var jo ganske mange folk også. Jeg synes likevel det er viktig å si fra i god tid at man ikke kommer til å trenge så mye, så vi har nesten ingenting.

Artikkelen fortsetter under låten.

Er det en miljøbevisst handling eller?

— Absolutt! Det er klart at i verden generelt så er det viktig å ikke overforbruke, så det spiller inn både på rideren og i husholdningsbudsjettet hjemme og mye forskjellig. Datteren min og jeg prøver alltid å passe på å spise opp rester og holde forbruket nede. Det er jo smart økonomisk også.

Om turnélivet

Men hvordan er det egentlig når Greni er på tur, blir det mye party eller er det mest chilling?

— Nå har ikke vi turnert så mye ennå, så det blir jo spennende å se. Det er sinnssykt god stemning mellom oss i bandet da, så vi er jo en fest på tur uansett. 

LES OGSÅ: Inviterer fansen til bursdagsfest.

Greni, som har en over 20 år lang karriere på veien, forklarer at rock’n’roll-tilværelsen aldri innhentet ham skikkelig.

— Jeg drikker jo kjempelite og er egentlig superstreit. Jeg er mer en skater og atlet enn jeg er en typisk musiker-feste-person. Det har vært veldig heldig for helsa sin skyld da. Jeg har jo masse venner som enten er døde eller er alkoholikere og junkier nå. Vi holder det kjedelig, og vi overlever, konkluderer Greni.

En digresjon om skating

Greni var tidligere kanskje vel så kjent for sine ferdigheter på brettet som for musikken sin. Skatingen dabbet av med tiden, men nå forteller Greni at lidenskapen for skatingen har blusset opp igjen.

— Jeg gikk forbi Oslo Skatehall en gang i januar, bare for å kikke inn vinduet. Så ble jeg gjenkjent av Stian som jobber der, fra Grorudrampen i gamledager. Han bare «Greni, kom inn her, du må teste…» og jeg bare «nei, nei, nei, nei», jeg var jo liksom ferdig med skating og trodde aldri jeg skulle gjøre det igjen. Men så ble jeg med innom og så hele anlegget, og det er helt fantastisk. Nå er jeg der mange ganger i uka.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Helge Brekke.

Greni har også vært kjent for å dra med skatingen sin inn i musikken, og Bigbang har blant annet en låt som heter The Gullwing Groove.

— Ja! Gullwing som de truckene heter, var jo et firma som jeg kjørte for, og en av mine beste kompiser Randy Janson var teammanager der. Den låta er til han. Jeg skrev jo også Frontside Rock’n’roll, som var tittelkuttet på en av platene våre, som både er et skateboardtriks og en hyllest til to kompiser som døde rett før den plata ble ferdig. Neida, så det er mye skate i meg, konkluderer Greni.

Tilbake til turnélivet

Vi tar en kickflip tilbake inn i temaet vi egentlig skulle prate om, og jeg spør Greni hvilken musikk de spiller på veien.

— På vei hjem fra Vennesla forrige uke, så kjørte vi et langt strekk med «guilty pleasures». Jeg dro på med noe Lionel Richie, Munkeby (Jørgen, red. anm.) hadde noe sånn «BoBo», og det var noe latvisk 90-tallshouse som kom på. Det er veldig lærerikt, og alle er veldig engasjerte, men det viktigste er kanskje hva som funker på anlegget i bilen. Det avhenger av hvilken bil vi kjører, men det lydmessige er kjempeviktig. Punk fra 80-tallet, for eksempel, det gjør jo så vondt i øra at alle blir sjuke, så det går ikke dessverre. Da blir det til at man setter på Work av Rihanna, og så blir alle kjempeglad fordi det låter så bra. Det er så bilvennlig, forklarer Greni.

LES OGSÅ: Flyttes innendørs.

Når du har holdt på i over 20 år, så tar man med seg en og annen opplevelse fra turnélivet. Jeg ville vite hvilket øyeblikk som var mest minneverdig for Greni.

— Det må være fra lenge siden, da Bigbang fortsatt var et slags ungdomsalibi, i 1999 eller 2000 eller noe, på Notodden Bluesfestival. Vi spilte i en svær lagerhall hvor det var snekra en veldig dårlig scene med veldig tynn finer, og så skulle jeg hoppe under en gitarsolo og gikk rett gjennom fineren og fikk gitaren oppi haka. Publikum bare «å shit han falt gjennom». Trommisen vår på den tida, Karim, han var ganske nærsynt, men han likte ikke å bruke briller på scena, så jeg så at han satt bak trommesettet og myste, for han visste faen ikke hvor jeg var. Så måtte vaktene komme å trekke meg opp da… Det var et ganske sånn Spinal Tap-øyeblikk. Det skulle jeg ønske noen filma…

Det kunne vært ditt Mira Craig-moment?

— Ja, det vil jeg si at det var, altså! Bare ikke mediert like solid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Helge Brekke.

Ikke helt kroken på døra for Bigbang

Og for de som lurer, så utelukker ikke Greni at det blir en ny skive med Bigbang etter hvert.

— Jeg har kjempelyst til å lage mer, og jeg hadde jo egentlig lyst til å lage en ny Bigbang-plate til nå, men manageren min overbeviste meg om å gjøre noe nytt. Jeg er veldig glad for at han pushet meg. Det er veldig sunt for oss å ta en pause også, for vi har jo kjørt på i 20 år uten stopp. Når det kommer noe nytt, det vet jeg ikke altså, men vi får se, forteller Greni tankefullt.

LES OGSÅ: Dette er de største norske bandene på Facebook.

Det blir uansett julekonserter med Bigbang som vanlig i desember, men før den tid skal Greni altså ut og gjøre en haug av spillejobber med soloprosjektet. Det er bare å komme seg på konsert, for den han leverte i går på OverOslo lover godt for resten av turneen.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA