INTERVJU: Alt-J

INTERVJU: Alt-J

Alt-J er ute med album og er Pstereo-aktuelle, så vi ringte trioen for å sjekke status.

Ute på en øy i det mest østre av Østfold venter jeg på at klokken skal bli 11.25 slik at jeg kan ringe et ukjent antall bandmedlemmer av Alt-J. Vinden blåser så sterkt at jeg er bekymret for at det kommer til å overdøve telefonsamtalen, men når er særs britisk røst tar telefonen fra London er forholdene heldigvis mer enn gode nok.

LES OGSÅ: Ariana Grande med veldedighetsutgivelse.

I andre enden er Gus Unger-Hamilton, backup vokalist, keyboard spiller og et av hjørnene i trekanten som utgjør Alt-J. Bandet som har siden 2012 skapt en salig blanding av folk, rock, elektronisk og indie til glede for mange. I desember 2015 returnerer de hjem etter å ha gått rett fra å turnere debutalbumet An Awesome Wave til å skrive og spille inn album nummer to This Is All Yours, for så og turnere med det.

Tilbake i London tar de en pust i bakken før de i fjor sommer går igang med deres tredje fullengder; Relaxer.

Mer variasjon

Etter å ha fått bekreftet at min nåværende beliggenhet ikke påvirker dekningen spør jeg Gus om hvordan innspillingen av albumet har vært.

— Hmm, vi dro til et annet studio enn vi hadde brukt tidligere, et studio kalt The Strongroom som ligger i Shoreditch. Annet enn det så var det sjokkerende likt. Vi brukte samme produsent og vi tilnærmet albumet på en veldig lik måte, bortsett fra at vi ikke var på veien denne gangen.

Lydmessig så har dere ikke viket så veldig langt fra tidligere utgivelser, men dere er kanskje litt modigere, implementer litt flere musikalske elementer.

Ja det er nok litt mer variasjon håper jeg, vi var litt bevisste på å implementere litt ulike ting og inspirasjoner fra ulike sjangre.

Spesielt Hit Me Like That Snare og Deadcrush står litt ekstra ut. Hvordan nærmet dere de sangene?

— Hit Me Like That Snare var i virkeligheten bare en jam, vi var i studio og Joe (Vokalisten) startet å spille en gitarhook han hadde tenkt på lenge. Vi andre bare slang oss på og det var i grove trekk sånn sangen tok form. Det er egentlig ganske fantastisk, sånn skjer ikke så ofte. Deadcrush var også litt på samme måte, vi spilte den inn egentlig på slutten av innspillingen av vårt forrige album. Den litt dronete sounden var også noe vi følte kunne passe bedre på tredje skiva.

Noe spesielt som inspirerte?

— Vi innså at hvertfall de to låtene spesielt låt litt punkete ut, eller hvertfall litt postpunk-aktig, så vi satt oss ned å hørte mye på Iggy & The Stooges og The Velvet Underground blant annet. Hvis man først skal imitere en sound, så kan man gjøre det skikkelig.

 Artikkelen fortsetter under videoen.

Albumet deres er ganske kort, forfriskende kort, kom låtlisten ganske naturlig, var mange låter droppet fra albumet?

— Vi hadde tre låter til vi vurderte å putte på albumet. En var en låt vi lagde for en film, en film som desverre floppet ganske så mye haha. Vi følte heller ikke at den holdt samme kvalitet som resten av låtene. De to andre var mer instrumentallåter som vi fjernet ble mer som «padding» til å fylle opp albumet.

Hva syns du om at det blir laget stadig lengre album?

— Jeg liker det ikke, jeg kommer alltid til å høre, se eller lese noe kortere hvis jeg kan velge. For hvis du ikke kan få frem det du vil  på 40 minutter, 200 sider eller halvannen time når vi snakker om musikk, bøker eller film. Skjønner du hva jeg mener? Da er det liksom ikke noe poeng. Et langt prosjekt hører jeg kanskje halveis gjennom, jeg mener over tjue låter da faller jeg ofte av halvveis gjennom og når jeg endelig kommer tilbake til det så vet jeg ikke helt hva jeg syns om det lenger.

Det kan være minst like viktig å være selektiv når man velger låter og ja.

Overraskende cover

Dere har også covret en låt, hva gjorde at dere bestemte dere for å putte House of the Rising Sun på albumet?

— Tingen er at jeg føler ikke det er en originalversjon av den låten, ingen vet het opprinnelsen til den, så vi gjorde mer vår versjon av den. Som et band med røtter i folk-musikk tenkte vi det var kult å putte vår spin på låten, en klassisk folk-låt og se hvordan det endte.

LES OGSÅ: 11 essensielle album du må høre denne måneden.

Til slutt så lurte jeg på om det var noen norske eller skandinaviske artister du hadde et forhold til?

— Shit! Nei beklageligvis har jeg fått med meg noe som jeg kommer på, jeg vet jo at dere er kjente for mye black metal, men det strekker seg nok lenger enn det.

Kanskje du får muligheten til å høre noe når dere spiller her i august på Pstereo.

— Ja absolutt! Jeg prøver å alltid få med meg andre artister hvis tiden tillater det, sjekke ut festivalcrowden.

Ja, hvor er det beste publikumet?

— Australia. Australia lager alltid fest.

LES OGSÅ: Se Alt-J opptre med The Roots.

Alt-J headliner Pstereo som går av stabelen 17. august, det er akkurat nok tid til å rekke Øya og så fly opp for en råkk i Trondheim. Alt-J: Relaxer er ute nå overalt.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA