Elite 8 Active er det nyeste headsettet for idrettsutøvere fra Jabra, og det er veldig kult - men bassen er alt for dominerende.
Jabra har nettopp lansert to splitter nye headset og jeg har nettopp testet toppmodellen, Elite 10. Det andre headsettet som lanseres er Elite 8 Active og det er rettet mot folk som vil ha god musikk i ørene når de trener.
Ifølge Jabra selv skulle headsettet være verdens mest robuste headset og blant annet testet etter militære standarder for robust elektronikk. Jeg kan ikke replikere disse testene, men jeg kan bekrefte at du enkelt kan slippe hodesettet ned i et badekar fullt av vann, plukke det opp, riste det fritt for vann og fortsatt bruke det uten problemer.
Jeg har ikke hatt noen problemer med den på treningssenteret heller, den holder seg godt til en svett økt når jeg trener.
Det bringer meg til designen og komforten til headsettet, og ved første øyekast ligner det veldig mye på Elite 10. Men det er små forskjeller, blant annet er øretuppene vinklet litt annerledes og de har også en litt annen form.
Dette gjør at headsettet sitter veldig godt i øret når du bruker det på trening, og jeg synes at komforten er høy når jeg bruker dette headsettet. Jeg var tilbake til å kunne bruke øretuppene i silikon i standardstørrelse og fortsatt bruke hodesettet i timevis uten såre ører. Godt gjort Jabra, det setter jeg stor pris på.
Som med alle Jabra-headset spiller appen en stor rolle, fra den pares med mobilen for første gang, til innstillinger for betjening og musikkkvalitet.
Som jeg også opplevde med Elite 10, fungerer ikke installasjonen som den skal. Når jeg blir bedt om å klikke på "dan par"-knappen, får jeg bare en tom dialogboks.
Men heldigvis ber Elite 8 Active meg om å gå til telefonens Bluetooth-meny og velge den fra listen. Da kunne appen finne headsettet og etter en firmwareoppdatering var jeg klar til å bruke headsettet.
I appen kan du i tillegg til å justere lydkvaliteten via equalizeren også velge hvordan headsettet skal betjenes, det vil si bestemme hva som skjer når du klikker, dobbeltklikker eller klikker og holder nede henholdsvis høyre og venstre øreplugg. Personlig er jeg fornøyd med standardinnstillingene, men det er fint at de kan justeres for å passe individuelle preferanser.
Et headset som brukes til, eller snarere beregnet på, trening er ikke nødvendigvis optimalisert for best tenkelig musikkkvalitet, men Jabra vil – med dette headsettet – gjerne levere god musikk til brukerne.
De når langt, men det er fortsatt noe som gnager, og som med Elite 10 er det bassen. Men ikke på samme måte. Umiddelbart er lyden i Elite 8 Active skikkelig fin, men det ble fort klart at bassen var alt for dominerende. Jeg sjekket lydinnstillingene, men equalizeren var satt til nøytral. Jeg testet forskjellige innstillinger og endte opp med å velge 'Treble Boost' som gjorde lyden bedre.
Jeg liker en god bass, men denne bassen er bare altfor dominerende. Den er myk og behagelig nok, men den er for særegen. Jeg kastet en haug med forskjellige musikkstiler på hodesettet, men uansett hvilken jeg valgte, var bassen rett og slett for dominerende og jeg måtte skru ned bassen før jeg virkelig kunne nyte musikken. Og det var synd, for mellomtonene og diskanten er veldig bra. Men det gode er at jeg faktisk kunne fått en fin lyd ved å leke litt med equalizeren.
Når det gjelder støyreduksjon, har Jabra det under kontroll. Så fort headsettet slår seg på i øret forsvinner alle lydene rundt meg – og ikke på en hyggelig måte, og selv om jeg ikke er spesielt begeistret for transparent lyd, som Jabra kaller HearThrough, fungerer det fint i Elite 8 Active. Det går fint an å ringe med Elite 8 Active, men igjen, ikke prøv å ringe i sterk vind eller på sykkel, det gir ingen gode resultater, noe som nok er ganske forståelig.
Batterilevetiden er fin på rundt 8 timer og opptil 32 timer hvis du inkluderer deksel og støyreduksjon slått av. Med en pris på rundt 1600,- er headsettet fint og bra, og jeg trives godt med å bruke det til trening. Men du må huske at du sannsynligvis må bruke litt tid på å justere bassnivået.