Konsertanmeldelse

Lar alt fare for et øyeblikks transgresjon

Baroness

Tons of Rock

Baroness kom til Tons of Rock som en rumlende tordenstorm og leverte lynnedslag under skyfri himmel.

Baroness er nok et av få band på årets festivallineup som kan gi husbandet Black Debbath konkuranse hva fet, fet gitarlyd angår. Sludgemetallerne fra Georgia (USA) har siden 2003 levert sin egen vri på en av Amerikas grommeste eksportvarer: opprørsrock fra det sørstatlige bibelbeltet.

Armert med et riffrepertoar så tett at det ikke ligner grisen, tar Baroness oss gjennom et blytungt festivalsett som skapt for å matche den litt klamme stemningen som oppstår når norske rockfans blir stående for lenge i sola.

Riffsynsing over gamle tema


Baroness er ikke alene om å levere seigt tungmetall i opposisjon til kristen konservatisme. Andre band, som festivalmakkere Mastodon (også fra Georgia) og ASG spiller ofte på de samme temaene. Baroness stikker seg ut på hvordan de systematisk har utviklet lyden sin over en serie med fire knallgode konseptalbum. Lydbildet er bygget stein for stein, og resultatet er så tett man nærmest blir slått i bakken når de setter i gang.

I sitt forsøk på å overkomme konvensjonens åk kaster Baroness alle hemninger og det er et under at de ikke river Tons of Rocks såkalte Scream Stage rett utenfor Ekebergskrenten. I alt dette står frontlinjen grunnstøtt med gitarene sine, og med jevne mellomrom er de så bredbente at de til sammen dekker nærmest hele scenegulvet.

Foto: Jan-Erik Eriksen
Foto: Jan-Erik Eriksen


Kaos under kontroll

Hemningsløshet må dog ikke forstås som uaktsomhet. Det er, som antydet, ingenting vilkårlig over Baroness’ opptreden der de dundrer av gårde. Det er mer som om de kanaliserer en eller annen urkraft. En slags erkerock som manifesterer seg i form av grove riff og positurer fra kjente gitarguder hvis navn har gått ned i legendene. Sologitarist Gina Gleason er et fyrverkeri å betrakte. Og frontmann John Baizley er tidvis like animert som munchmaleriet scenen er oppkalt etter.


Sørstatlig sludgemetall er en herlig blanding av punk, heavy metall og god gammeldags rock’n’roll, ispedd mer ekstreme elementer. Det er få band som mestrer denne blandingen så godt som Baroness gjør i dag.

ANNONCE