Albumanmeldelse

Best når de møtes på midten

Jag Är Sen Igen  - Benedikt x Ævestaden

Benedikt x Ævestaden

Jag Är Sen Igen

EP / Jag Är Sen Igen
UDGIVELSE 10.06.2022

Benedikt x Ævestaden blir gull når de smelter sammen, men utnytter ikke potensialet.

Den svensnorske trioen Ævestaden befester en nyskaping av folkemusikken, hvor blant annet lyr og elektronikk leker med nye likninger av det tradisjonelle. Det er en nisje de dyrker for seg selv, men som nå møter det lille folk-akustiske orkesteret på ni personer, Benedikt.

Når de to gruppene slås sammen og blir en gruppe på tolv, oppleves det helt naturlig. Det er flere punkter av gull på EPen, men de er best når de ikke vil for mye.

Spiller hverandre opp
Det arter seg på ulike måter i løpet av seks spor. Helhetlig er det strengeinstrumentene - klart fremtredende i Ævestadens eget lydbilde - som dominerer skiva. Fra første spor “Tandkrämsfläckar” leker multiinstrumentalistene i Ævestaden med tradisjonelle strengeinstrumenter i et fast format, før Benedikts stadig drømmende sound av nynning, seige oppbygninger (og fuglekvitter) fletter seg inn.

Strykesporet “Alt forsvann” glir over i “Hav mot strand”. Sistnevnte kunne sømløst glidd inn på Benedikts forrige, kritikerroste album, og potensialet i selve samarbeidet slukes av et gjenkjennelig lydbilde - uten at det er en dårlig låt av den grunn.

Og nyskapende behøver det kanskje heller ikke være, når vokalist Hans Olav Settem, som vanligvis synger på engelsk, nå synger på norsk. Over en enkel gitar og en myk, dunkel tromme får den et visepreg, hvor det er verdt å skjerpe ørene for låtas lyrikk:

/ E berører alle strenga, e berører når du spæl, men det er ikkje noe som fenga /

Samtidig fremstår den som gjenkjennelig og hørt i en EP som med øvrige låter viser at de to gruppene finner gull i fusjon. Der fele og cello på én låt maner frem en drømmende dybde i strekk og andre tonelag, vil de det til livs på “Til fordel for ny”. Med trykket på takt og tradisjon, munnharpe og annet sølvtøy fra multiinstrumentalistene, rammer den inn finurlig tekst og tolker tradisjon til å bli noe nytt.

Sinnstemningsfult
Den korte plata avrundes med høydepunktet “Halsmandlar”, hvor de respektive gruppenes særegenheter trekkes ut, for så å smelte sammen i én og samme låt. Strengeinstrumenter bare går og går. Nynning, harmonier og strykere hviler under Storåkerns vokal, som på svensk synger frem eksistensens sorte punkter så godt, at man bare vil at låta skal vare.

Formatet med totalt seks låter vier plass til begge gruppenes gjenkjennelige lydbilde. Når Benedikts orkestrale effekter finner rom til Ævestadens enkelthet og folk-finesse, opphøyes helheten imidlertid til noe større.

Da oppleves Benedikt x Ævestadens EP “Jag är sen igen” som et selvsagt samarbeid. Som et stille motsvar til alt som skal gå raskt, det faste formatet og singelvennlige. Vuggende som rolige bølger.

ANNONCE