Albumanmeldelse

Inn i mørket, hvor det uforutsigbare romsterer

Ugly Season - Perfume Genius

Perfume Genius

Ugly Season

Overveldende skjønnhet og mørke i tospann.

Amerikanske Mike Hadreas er ute med sitt sjette album som Perfume Genius, og etter den mer mainstream-orienterte Set My Heart On Fire Immediately fra 2020 slår han nå baklengs salto med svært eksperimentell avantgardepop, hvor han igjen setter seg selv og alt annet på spill.

Ikke fordi den fremragende Set My Heart On Fire Immediately kun var livlig og kul pop, men fordi han med Ugly Season går mer inn i sitt menneskelige og musikalske forskningsprosjekt, der dører åpnes til ukjente verdener.

Ikke alle vil oss godt


Mike Hadreas er i dag et av queermusikkens mest betydningsfulle navn, hvor kjønn og maskulinitet er flytende størrelser. Refleksjoner rundt dette tas med i albumet på mange vis.

På åpningslåten«Just a Room» hvisker han nærmest i en undertrykt desperasjon, hvor små og individuelle lyder slår gjennom som et tegn på håp eller en form for frihet. I det påfølgende sporet «Herem» får man en feminin og guddommelig stemme som leder an i et mer lystbetont lydbilde, hvor alt virker godt og trivelig, inntil et kirkeorgel skjærer gjennom og understreker at ikke alle vil oss godt. Sangen beveger seg herfra og ned mot et mørkt sted.

Ugly Season er skrevet som musikk til en danseforestilling, noe som høres ganske tydelig i den svært dramatiske oppsettningen. Lydene er orkestrert med en elektronisk bunn, som gir et ganske unikt musikalsk spill. 


Det som vanskelig lar seg dekode

Mike Hadreas trer også inn i lyset flere ganger underveis, som i «Pop Song». Den fungerer som en poplåt med enkle virkemidler, men også spekket med små kaskader av skjønnhet til sangen. Den er et av albumets innbydende høydepunkter.

Det er imponerende hvordan Mike Hadreas kan skape så mange små fortryllende øyeblikk på et album som i utgangspunktet graver seg ned i en del av det personlige sinnet som ikke alltid lar seg dekode. Det vitner om en musikalitet og personlighet som insisterer på å gå mot normen uten å miste forbindelsen til seg selv og andre, og som på Ugly Season er preget av en overveldende skjønnhet som gjemmer seg i den uforutsigbare detaljen.


ANNONCE