Susanna: Triangle

Susanna
Triangle
Konsert | 22.04.2016

Triangle er en mastodont av et album. 22 låter fordelt på 70 minutter med mystikk og sterke musikalske opplevelser.

Albumet er Susannas 11. utgivelse og hennes første på egenhånd siden Wild Dog fra 2012. Denne gangen har hun gjort det meste selv fra begynnelse til slutt.

Ingen klarer å skape en slik musikalsk høytidsstemning som Susanna, og hennes siste album er intet unntak. Triangle er minimalisme satt i system. Et album som krever mye av deg som lytter. Det krever at du lar albumet få tid, tid til å bearbeide stemningene som oppstår i ditt eget indre. Først da kan du oppnå maks nytelse av den musikalske magien.

Til tider er det kun stemmen som bærer låtene, det som måtte være av instrumenter blir til statister. Hennes klokkeklare stemme står tydelig mot det faretruende.  

Albumets tematikk spiller på åndelighet med uttrykksfulle tekster og mørke musikalske fremtoninger.

Med 22 låter, alle med hennes helt særegne preg, kan det være en sterk prøvelse å høre seg gjennom i en operasjon. Man klarer likevel ikke å trykke på pauseknappen. I stedet tilføyes det et nytt element som fanger nysgjerrigheten din en runde til og slik fortsetter det til siste tone av In My Blood smyger seg ut og bort, nesten uten at du merker det.

Albumets musikalske uttrykk er mørkt og dramatisk, bare unntaksvis finner man oppglødende stemninger. Variasjon er et stikkord. Piano og vokal som det bærende element, men strykere, langeleik og munnharpe blandes sammen med synth, samples og elektronika i hennes lydlandskap. Fear And Terror fremstår med lydkulisser som skaper illusjoner av frykt og forferdelse, man får frysninger på ryggen. Men like fort som frykten kom er der borte igjen, når fuglekvitter åpner neste spor, Before The Altar. Slik varierer Susanna gjennom hele albumet, fra det dypeste mørke til håp om noe positivt.

Hun beveger seg på tvers av musikalske sjangere. Det er jazz og klassisk, det er eksperimentell elektronika og klassisk singer/songwriter. Hun mestrer denne sjangeroverglidningen til det fulle.

Susanna Wallumrøds album har alltid vært en studie i ekstravaganse. Og Triangle er intet unntak. Denne utgivelsen består utlukkende av hennes egne låter og er hennes klart mest krevende og utfordrende album så langt.