Ny Stephen King-serie på HBO:

«The Outsider» blir aldri ubehagelig nok

Stillbilde fra HBO-serien «The Outsider».

Serieversjonen av Stephen Kings grøsserroman er godt spilt – men verken særlig skremmende eller oppslukende.

HBO
«The Outsider»
Serie | 13.01.2020

«The Outsider» regnes visstnok ikke som Stephen Kings beste roman, akkurat. Kanskje tok manusforfatter Richard Price det som en ekstra liten utfordring, når han nå har laget HBOs serieversjon av Kings fortelling. Og selv om dette er langt fra HBOs verste serie, er den også langt fra de beste.

Både boken og serien inneholder flere av Krimkokebokens faste ingredienser: Lite lokalsamfunn, uforklarlig drap og smårufsete detektiv (dessuten med dyster fortidshendelse friskt i minne).

LES OGSÅ: Seriesuksess fornyet for en fjerde sesong.

Vi befinner oss i en småby et sted i Georgia, som rystes til kjernen da skolegutten Frankie Peterson blir funnet brutalt myrdet. Baseballtreneren og tobarnsfaren Terry Maitland (Jason Bateman) bedyrer sin uskyld, men blir siktet for drapet.

Å forklare det uforklarlige

Problemet er bare at bevisene er stikk i strid med hverandre. Dette gir etterforsker Ralph Anderson (Ben Mendehlson) voldsomt hodebry. Han er rasjonaliteten selv, og har «nulltoleranse for det uforklarlige». Alt er svart eller hvitt, alt kan forklares.

Men Ralph slipper ikke unna så lett: enter den eksentriske Holly Gibney, briljant spilt av Cynthia Erivo. Hun har noen uforklarlige overnaturlige evner, som skal vise seg å komme godt med i opprullingen av mysteriet.

Skuespillet er det ingenting å si på – i tillegg til Erivo, er Ben Mendehlson strålende som rusten, sliten etterforsker som nekter å gi opp. Også resten av skuespillerensemblet gjør jevnt over sterke prestasjoner. Stilistisk sett snakker vi dyster Massachusetts-noir til fingerspissene. Det er vår og etter hvert sommer, men fargene forblir grå og matte.

Dessverre er det mer stil enn nerve.

Engasjerer ikke nok

Seriens problem er nemlig at den ikke klarer å verken engasjere eller skremme så mye som den burde. Saktegående kamera og truende lyder forteller deg at du bør bli smånervøs, men det funker ikke når det stort sett kun er musikken som er det eneste skumle. For all del: dette er ikke ment som noe jump scare-verk, og skal ikke dømmes utifra det. Men til tross for gustne farger og dyster tematikk, klarer ikke serien å etablere en virkelig ubehagelig stemning. Det er ikke før i sjette episode ting begynner å ta seg opp, og seerhjertet begynner å slå litt hardere.

I tillegg spinnes historietrådene for mye ut i hver sin kant. Det blir en del å holde styr på for en småforvirret seer, og fortellingen kunne med fordel blitt bedre sydd sammen.

LES OGSÅ: Jeremy Irons blir jurypresident i Berlin.

Min gjetning blir dermed at «The Outsider» – til tross for å være et solid stykke håndverk – vil drukne i den store, store strømmesjøen. I likhet med nitti prosent av de andre produksjonene som lages om dagen.

Det er ikke lett å være ganske god TV-serie i 2020.

Anmeldelsen er basert på de seks første episodene.

Fikk du med deg denne?