Sedate notater fra kjelleren

Waaktaar & Zoe
World Of Trouble
Konsert | 24.02.2017

Pål Waaktaar-Savoy trenger ingen introduksjon. For ei tid tilbake satt han med en bunke egenkomponerte låter skrevet for andre, uten å ane hvem de kunne passe for. Det berømte “klikket” kom da han hørte den amerikanske vokalisten Zoe Gnecco. Nå debuterer de som duo med World Of Trouble.

Akkurat som Savoy og deler av A-has senere materiale, oser Waaktaar & Zoe av anstrengte forsøk på å lage fiks og finurlig pop. 20 år gamle Gnecco låner sin dype vokal til Waaktars tilsynelatende fintfølende lyrikk full av skarpe observasjoner og lun livsfilosofi. Men med flust av naivistiske enderim – som i turn out/burnout/churn out, face/grace/space og say/stay/walk away – blir det mer lik en kvisete tenårings notater.

Ancient Arches har et fint snitt av HP Gundersensk 60-tallspop, og Laundromat står seg kjapt ut som skivas sterkeste spor. Mest fordi den overrasker og bryter gjennom den sedate stemningen som ellers preger albumet. Den er småfrekk og sexy, og tar uante vendinger i oppbyggingen.

Gnecco har en noe utstudert måte å synge på. Man aner at vokalen hennes har mange registre, men hun holder seg konsekvent i kjelleren, akkurat som Vibeke Saugestad da hun debuterte med Weld for over 20 år siden. Og unge Gnecco synger tekster skrevet av en langt eldre mannlig låtskriver, akkurat som unge Haugestad, uten å overbevise om at hun eier fortellingene hun formidler. Det er pent og fint, men det berører sjeldent. Men kanskje Gnecco finner uttrykket sitt og slipper seg mer løs etter hvert, i likhet med sin norske kollega?

For Waaktaar sin del avslører dette prosjektet at han går på tomgang når det gjelder nye ideer. Da må man være en djevel på å resirkulere for å unngå å fremstå som utdatert og avlegs. Men både Winter Wants Me Empty og åpningssporet Beautiful Burnout er sånne slappe og dvaske poplåter som ingen legger merke til.