Tindersticks med nytt album:

Et kvart århundre på toppen

Tindersticks i 2019.

Knapt et kvart århundre etter at Tindersticks brøt igjennom fra engelske Nothingham til våre lengdegrader er det kun én ting å gjøre: Anerkjenne at Stuart Staples & co stadig holder seg relevante og intense til tross for den relativt begrensede nisjen de alltid har plassert seg i.

Tindersticks
No Treasure But Hope
Album | 15.11.2019
City Slang

Crooner Stuart Staples og hans nåværende utgave av Tindersticks har denne gangen skrudd ned på de gjennomproduserte lagene til fordel for et mer umiddelbart uttrykk.

Det er akustisk piano, gulvbass og vibrafon som har erstattet det elektroniske og mer rytmisk markante. Enklere og mer skåret inn til beinet, slik at Staples’ fremragende, langsomme valser og hymner – som vanlig fra den mørkere siden av kjærlighetens univers – fremstår så hudløse som alltid.

LES OGSÅ: Neil Young vil bli amerikansk statsborger.

Med multiinstrumentalisten og arrangøren Dan McKinna virker det som om Staples – som Nick Cave med Warren Ellis – har funnet sin makker. Én som lykkes å illustrere hans tanker og opplegg.

Det er simpelthen sjarmerende vakkert å høre en låt som For The Beauty, hvor en illusjonsknust Staples likevel kun kan fortsette å prøve – «Just to feel, to love, to live, to try» – klar til å kaste seg ut i trappesjakten en gang til. For hva ellers? Albumets enda sterkere låt Trees Fall berører dypt og elegant samme tangenter som Carousel og tittelsporet.

Også er det andre anslag – Staples’ første avgjorte kjærlighetssang (søt), og en jazzy, repetitiv sak om kioskselgeres døtre, som sender bilder hjem fra en verden i all den skjønnhet og redsel og ender som en samfunnskommentar. Men den fortettede hjertevridende kammerpopen er og blir trumfkortet.

Tindersticks besøker Sentrum Scene i Oslo 22. april 2020.