Øya-historiens beste retro-opplevelse

New Order
Sirkus, Øyafestivalen
Konsert | 12.08.2016

Det har vært en del før dem av gamle helter som har spilt på Øyafestivalen. The Stone Roses, Pulp og Pavement er noen. Hvem hadde trodd at New Order kom til å skille seg så til de grader ut i det selskapet? Jeg hadde høye forventninger, uten at jeg hadde trodd at det kom til å bli bra.

Men ganske riktig: De britiske legendene sørger i kveld for det som etter all sannsynlighet er historiens beste Øyafestivalen-konsert med det man liker å kalle ”gamle helter”.

Da New Order var tilbake med sitt 10. album i fjor høst, 10 år etter Waiting For The Sirens’ Call, hadde bandet blitt oppløst, for så å starte opp igjen, for så å bli oppløst på nytt , osv. Denne gangen hadde de sagt farvel til bassist Peter Hook og velkommen til originalkeyboardist Gillian Gilbert.

Gilbert er derfor med til Oslo, så vel som de tidligere Joy Division-medlemmene Bernard Summer og Stephen Morris, som sammen med Peter Hook startet New Order etter Ian Curtis’ selvmord. De nyere medlemmene Tom Chapman og Phil Cunningham er også med.

Det hele settes i gang med singelen Singularity fra 2015, perfekt akkompagnert med bilder som er som tatt ut av «This Is England». Det hele avsluttes til et stort bilde av Ian Curtis, så teksten ”Joy Division Forever”, mens de spiller en av verdens aller beste låter: Love Will Tear Us Apart

Det er lett å bli svulstig og euforisk. Sidemannen innrømmer at han fikk gåsehud og tårer i øynene.

Sagt med andre ord: Det var åpenbart, fra første stund, at det ”nye” New Order har en del å fare med. De avsluttet med magi. Og de holdt tempoet og nivået oppe under hele den nesten halvannen time lange konserten.

Vi blir tatt med på en reise med gammelt og nyere New Order-materiale. Det nye føles mest som en historisk gjennomgang av 80- og 90-tallets dansemusikk, der de har lånt mye, men likevel har gjort det til noe helt annet. De elektroniske elementene i New Order sin musikk er ofte langt fra originale, men de legger på gitarer og vokal og strukturerer musikken som poplåter.

Det høres og ser enkelt ut. Og så fungerer det så fantastisk bra.

Til alle dere som tror New Order ”bare” er Blue Monday, Crystal, Age Of Consent (som overraskende nok ikke ble spilt) og Bizzare Love Triangle: De er så mye, mye mer. Førstnevnte er for øvrig den mestselgende tolvtommeren i historien. 

Manchester-bandet har ikke vært i Oslo siden 1981 (!). La oss håpe vi slipper å vente til 2051 før de vender tilbake igjen.