…og størst av alt, er frykten

Jonas Alaska
Fear Is A Demon
Konsert | 27.10.2017

Å synge om å være nedfor uten å sutre er et kunststykke. Jonas Alaska mestrer det på storslagent vis, med glimt i øyet og enestående nærhet.

Det starter med en liten tur innom Åmli, hjembygda til Alaska. The Moon And The Steeple, singelen som ble sluppet tidlig i august, har holdt seg godt – og fungerer ypperlig som et kjærlig velkommen inn i barndomshjemmets varme. På rekke og rad kommer småbarnslige, treffende bygdebetraktninger pakket inn i betryggende el-pianotoner.

Gjennomgående i albumet er den endeløse frykten. Til tider brytes det gjennom dysterheten med dansbar, festkledd galgenhumor. På Back To School beviser han hvordan han fremdeles mestrer å ha det gøy midt oppi denne endeløse miksen av dystre følelser. Jonas Alaska er god på nettopp dette – å pakke dysterhet inn i fargerikt gavepapir.

LES OGSÅ: Nytt politisk utspill fra Morrissey.

Med dette albumet viser låtskriveren hvordan man på sin egen måte kan skildre frykt, kjærlighet og humor, uten å fremstå som en eneste stor klisjé. Alaska beviser nok en gang at det ikke bare er menn med stort skjegg og brei dialekt som holder liv i den norske visekulturen.

Hjemmesnekret tungvekter

Jonas Alaska er i storform. Fra forfriskende, melodisk garnityr som All The Young Dudes-sekvensen i Diamond In The Shadow, til hvordan Åmli-karen får et helt nytt ansikt når symfonielementer blir dratt inn i All Coming Down Today. Sistnevnte skriker nærmest etter en større scene, en mer alvorlig setting og passe offisielle folk – som da Jake Bugg spilte Nobelkonsert.

Anmeldelsen fortsetter under videoen.

Fear Is A Demon får vi treffe en artist som leker med flere lydlige uttrykk – fra nedstrippede akustiske historier, til mer storslagne øyeblikk – som My Girl, som høres ut som franske Air hånd i hånd med The War On Drugs. Resultatet er en magisk, harmonisk indiesymbiose uten like.

Albumet er produsert av Alaska selv, et valg som trolig har vært til å høste frukter på. Man får aldri følelsen av at låter er lagt til for å fylle tid. Fear Is A Demon er givende, rørende og ærlig fra start til slutt – flere ganger på rad.

LES OGSÅ: — Sterkt inspirert av Serge Gainsbourg og David Axelrod.