Lana Del Rey: Plenen, Bergenfest

Lana Del Rey
Plenen, Bergenfest
Konsert | 14.06.2014

Lørdagen på Bergenfest ble tydelig preget av den kjedelige utsettelsen og senere avlysningen av Franz Ferdinands konsert, grunnet en allergisk reaksjon hos vokalist Alex Kapranos. Dette førte i tur og orden til en forskyvning av kveldens program, og festivalens viktigste headliner, Lana Del Rey, entret dermed ikke scenen før halv tolv.

Den mystiske sangerinnen er et popkulturellt fenomen på alle måter, og det at Bergenfest har greid å huke henne inn for en eksklusiv norgeskonsert to dager før lanseringen av Ultraviolence, oppfølgeren til millionselgende Born To Die, er en prestasjon i seg selv. Med sine 27 år trekker amerikaneren også ned snittalderen betraktelig blant navnene som står øverst på festivalplakaten i Bergen.

Det var ikke måte på hvor godt det relativt unge publikummet tok henne imot, med et lydnivå som langt på vei overgikk hva de andre headlinere har blitt møtt med under festivalen. Lana gikk kjapt ned for å hilse på fansen på første rad allerede under åpningslåten Cola. Hun sang riktignok bra, men som scenepersonlighet er hun ikke av de mest spennende der ute. Heldigvis var hun omkranset av et fantastisk lysshow og visuelle godbiter på storskjermen.

Til tross for at Ultraviolence slippes på mandag, holdt Del Rey stort sett fokus på låtene fra Born To Die. Et smart trekk i festivalsammenheng. Vi fikk riktignok høre en potent utgave av førstesingelen West Coast samt tittelsporet, men dette er låter som har vært ute en stund og som publikum kunne nikke gjenkjennende til.

Publikumsresponsen var god på Blue Jeans og Summertime Sadness, men det var ingenting mot allsangen som brøt ut under storhiten Video Games. Gjennombruddslåten var mektig og stor på Plenen, og Lana avsluttet virkelig med stil da National Anthem drønnet ut av høytalerne som kveldens siste låt med vaiende amerikanske flagg på storskjermene.

Først her kom også hennes fire backingmusikere mer til sin rett, og spesielt gitaristen fikk støye litt ekstra mens hovedpersonen selv avsluttet konserten med nok en tur ned til publikum for selfies og klemmer.