Finfint startskudd på Øyas siste dag

Midnight Choir
Amfiet, Øyafestivalen
Konsert | 13.08.2016

”Klapp for dere selv. Dere er nydelige”, sier Paal Flaata fra scenen.

Det er det gjenoppståtte bandet Midnight Choir som har fått det ærefulle oppdrag å spille årets åpningskonsert på Øyafestivalens siste dag. En tradisjonsrik oppgave, som blant andre deLillos, Knutsen & Ludvigsen, Lillebjørn Nilsen og bob hund har gjort før dem.

Midnight Choir går langt tilbake: Bandet hadde sin spede start i Skien på tidlig 90-tall, startet av frontfigur Flaata og brødrene Ron Olsen og Atle Byström. 

På scenen på Amfiet i Tøyenparken teller de flere enn det. Skipsklokke og cowboyhatt er med på å sette stemningen for det som for mange er et etterlengtet møte.

Det er 16 år siden de spilte på den aller første utgaven av Øyafestivalen. I 1999, på Kalvøya, og bandet hadde akkurat slått gjennom med deres magnum opus, klassikeren Amsterdam Stranded. Når de står på scenen i Tøyenparken i dag er det – med unntak av noen få utvalgte konserter tidligere i år – første gang de står på en scene, sammen, siden 2004.

Med sine velskrevne, dystre og melankolske låter i et vellydende americana-landskap gjorde de suksess med alle fem album de slapp fra 1994 til 2003. De første tre havnet på Topp 20 på VG-lista, de to siste på Topp 3. Den allerede nevnte Amsterdam Stranded fikk Spellemannprisen.

Det er Leonard Cohen-låten Bird On The Wire som har skylden for bandnavnet, og den kanadiske 82-åringen er høyst tilstedeværende i det som skjer foran oss, i tillegg til Talk Talk og Tindersticks, blant flere.

Man spør seg alltid om det er nødvendig, og om det fortsatt holder mål, når band velger å gjenforenes etter mange år. Svaret på det er utvilsomt ja i dette tilfellet. Selv om de to utsolgte konsertene på Rockefeller tidligere i år nok var enda større og mektigere, setter de startskuddet for årets Øyafestivals siste dag på en mer enn godkjent måte.

Vi varmes opp, glemmer regnet fra i går, ser bort fra all gjørmen i gresset, og gleder oss til en ny dag i Tøyenparken.