Fabelaktig førsteutkast

Tuvaband
Soft Drop
Album | 07.09.2018
AntiFragile Music

Upolert, vimsete, soveroms-aktig – nydelig. Tuva Hellum Marschhäuser debuterer med sitt første soloalbum under navnet Tuvaband.

Tuvaband er en av de norske artistene som gjør det størst utenfor sitt eget hjemland. Hun gjør stor suksess andre steder i Europa. Senere i september spiller hun konsert i Berlin, og tidligere i år varmet hun opp for First Aid Kit! Det betyr riktignok ikke at det ikke er mange her hjemme som har fått øynene opp for den aldri så lille sensasjonen.

LES OGSÅ: Eurosonic 2018: Disse fem er artister for fremtiden.

En EP og en håndfull låter er allerede ute. Ved første lytt kan Tuvaband minne om noe du forventer fra Daughter. Assosiasjoner kan også trekkes til Romy i The xx, ja, i hvert fall vokalmessig. Men man trenger ikke leke assosiasjonsleken, Tuvaband står på egne bein med en herlig grov skisse av et album.

I sin egen boble

Som hun selv skriver i pressemeldingen, så har Tuva alltid satt pris på utkast og upolerte låter. Når en låt er ferdig mikset og mastret, låter det for «riktig», som hun selv skriver. Selv om denne påstanden bare delvis stemmer, har hun rett i at det har sin egen sjarm ved å høre på låter som er mer på demosiden av spekteret.

Og det er absolutt riktig det Tuva gjør på Soft Drop. Det er risikabelt å spille på det upolerte, det er kort vei til at det bare høres slurvete og slapt ut.

Anmeldelsen fortsetter under videoen.

Heldigvis er Soft Drop en skjør og vakker sak, med en konstant svak støy i bakgrunnen av hver låt, likt regn på et takvindu. Tuva synger med sammenbitte tenner, det er som om hvert ord er litt ubehagelig å få presset ut. Verselinjene på He Was In His Bubble blir presset ut, og en hvisken av hennes egen stemme gjentar hver strofe.

LES OGSÅ: Razika med ny start, ny singel og nytt plateselskap.

Det er klangfullt og lastet med ekko og romfølelse. Alt mens det hvite støyet regner på takvinduet over. På låta Wolfpack kan du høre en stryker i det fjerne, men for det meste er det enkel klaver og gitar som akkompagnerer Tuvas stemme. Hvis man leser tekstene nøye, er det ingen tvil om at de står til produksjonen, men for det mest blir det ikke så viktig hva hun sier, men lyden av hvordan hun sier det.

Med ørene under vann

I likhet med den myke landingen unge Tuva gjør på bunnen av et svømmebasseng på albumcoveret, låter albumet i stor grad som man er ørlite grann senket i vann. Når man skrur av musikken eller tar av headsetet, virker andre lyder så utrolig forstyrrende, man vil ikke forlate Soft Drop.

Just A Girl er siste låt og byr på albumets mest rockete uttrykk. Ja, relativt til resten av prosjektet. Behagelige riff får lytteren til å nikke litt på hodet for første og siste gang. På et annet prosjekt hadde jeg nok kalt det malplassert, men her er det bare forfriskende.

LES OGSÅ: Norsk supergruppe ute med sin første låt.

Soft Drop er et perfekt introspektivt album for de kommende månedene. Med debuten viser Tuvaband en evne til å levere et sammenfattet semi-konseptuelt album som ikke faller på sine egne premisser.

Når albumet er over og headsetet er av, tar jeg meg i å håpe på regn, om så bare for litt lavmælt støy.

LES OGSÅ: Vinneren av den prestisjetunge DJ-konkurransen er kåret.