En usedvanlig sterk debut

Hajk
Hajk
Konsert | 10.02.2017

Oslo-bandet Hajk har vært en snakkis en stund. I fjor rundet de mer eller mindre festival-Norge, ga ut en håndfull singler til god respons fra radio, og fikk attpåtil en solid dose oppmerksomhet fra musikkpressen i det store utland. I dag slippes det selvtitulerte debutalbumet via Jansen Plateproduksjon.

Er du blant de som tidligere har latt seg sjarmere av Hajks organiske og varme popsound via singler som Common Sense, Medicine og Magazine har du definitivt mye å glede seg til.

Organisk er altså et viktig stikkord her; arrangementene bærer preg av å ha blitt utformet i øvingslokalet, og det på alle de riktige måtene. Kompet flyter godt, i et univers ikke så langt unna band som Real Estate, Dirty Projectors og Amason. Instrumentene veksler på å ta plass, de komplimenterer hverandre og gir både hverandre og vokalene mye pusterom uten å tape energi eller fylde så mye som et sekund.

En viss grad av improvisatoriske elementer gir arrangementene kjøtt på beinet, men aldri så mye at det blir krevende. Det er ikke til å unngå å legge merke til at dette er svært habile musikere som definitivt kan å spille godt sammen. Det låter som Hajk har funnet sin suksessoppskrift på hvordan innspillingsprosessen skal foregå for å best mulig ivareta sine sterkeste sider som musikere.

Verdt å trekke fram er også kvaliteten på det tekniske arbeidet som er intet mindre enn gull.

Hajk skal sist men ikke minst ha mengder av kudos for låtskrivingen. Hver eneste låt på plata er over gjennomsnittet rik på hooks, tekstene er gode og spenner vidt følelsesmessig, arrangementene gir låtene kledelig dybde. Vokalene til Preben Sælid Andersen og Sigrid Aase komplimenterer hverandre like perfekt som de kler bandet, både unisont, i harmoni eller hver for seg.

Det å veksle mellom to frontfigurer er originalt, dog ikke risikofritt, men Hajk gjør det heldigvis så elegant og variert at det bare er enda en av deres mange styrker. Hajk er en usedvanlig sterk debut fra et spennende band med bøttevis av internasjonalt potensiale.