En mafiaboss som synger og spiller piano, og får frem gåsehuden

Luke Elliot
Kanonscenen, Pstereo
Konsert | 19.08.2016

I mars så jeg Luke Elliot spille en intimkonsert i Oslo under by:Larm, hvor han endte opp med å trykke i stykker et piano. Det blir overflødig å fortelle at jeg på forhånd gledet meg til denne konserten.

New Jersey-rockeren Luke Elliot – eller skal vi snart kalle han norsk? I alle fall er han en norgesvenn og noen burde ha gitt han en lusekofte for lengst. Elliot spiller jevnt og trutt i Norge med og uten bandet The Salmon Smokers fra Halden. Det var også i Norge at amerikaneren spilte inn debutalbumet sitt i fjor, på Athletic Sound i Halden med John Agnello som produsent (kjent for å ha jobbet med The War On Drugs, Kurt Vile, Sonic Youth, Patti Smith osv.). Et mildt sagt ganske så vellykka amerikansk/norsk samarbeid

Så, over til Trondheim, fredag 19. august kl. 16:30; bandet til Luke Elliot går på scena foran en håndfull søvnige festivalgjengere. Kanskje ikke optimalt men sånn er det å være førstemann ut på dag to av en festival – samma om du heter Luke Elliot eller ei. 

Førstelåta, Get Em While They’re Hot, gir meg frysninger. Luke er faen så bra. I svart dress er han som tittelen på debutalbumet – Dressed For The Occasion. Eller det vil si: Det er dritvarmt i Trondheim akkurat nå. På alle måter. Men uansett – han ser ut som en filmstjerne nå. Og folk strømmer til. Ikke uten grunn. Luke Elliot eier denne scena. Trondheim. Glem RBK, Olav Tryggvason og St. Olavs hospital. Fortsettelsen er en fryd. Elliot gjør fakter med hånda, snur seg bort fra mikrofonen et øyeblikk, kommer tilbake og legger alt sitt trykk på tangentene og synger som en føkkings champion. Han mener dette, en sann historieformidler sitter å trakterer keyboardet. Litt sånn Jerry Lee Lewis møter Gudfaren.

Så tar Elliot fram kassegitaren og spiller Trouble. Nå ser det virkelig ut som om han er tatt rett ut fra en mafiafilm. Hvis man ser bort fra kassegitaren og heller erstatter den med en pumpehagle. Ganske tøft.

Luke, mafiabossen, lar også bandet skinne, en gitarsolo her, noe greier på nord stage-keyboardet der. Luke dirigerer slik en bandleder skal. 

Så kaster Elliot dressjakka. The Great Roundout Train Robbery. Gi mannen en sigar!

Virginia drar avgårde i et rasende tempo før Elliot, som ikke har tatt seg tida til å snakke så mye mellom låtene, annonserer at han og Sivert Høyem skal ut på Europa-turné sammen i høst. Du skal ikke se bort i fra at de spiller i Norge også.

Til slutt takker Elliot av bandet og setter seg foran keyboardet og framfører Let it Rain On Me på brutalt nydelig vis.

Jeg er en Luke Elliot-fan.