Brød og sirkus til folket

Volbeat
Bergenhus Festning, Bergen
Konsert | 22.06.2016

Musikk har store kontraster. For få dager siden stod et annet dansk band på samme scene. Det var nesten like mange mennesker og stemningen var på topp da Lukas Graham forførte den yngre garde på Bergenfest. I dag inntas scenen av metalrockerne i Volbeat. To band fra høyst ulik musikalsk sjanger, men begge fyller opp i Bergen og begge er fra Danmark. Danskene har altså noe annet å tilby en bayer og smørrebrød.

Kveldens konsert med albumaktuelle Volbeat er bandets eneste konsert i Norge denne sommeren. Konserten har vært veldig utsolgt i lang tid, så her var det klart for fest. Entombed A.D. og Danko Jones var en del av kveldens konsertpakke og gjorde sitt for å varme opp publikum.

Presis klokken 21 strømmer tonene fra Motörhead-låten Born Ro Raise Hell ut av høyttalerne. Fansen vet at nå er det like før. Ventetiden er over. Et stort, dekorativt segl dekker hele scenen. Gitarene slår an tonen, plutselig faller det ned og Volbeat åpenbarer seg foran menneskehavet på Plenen. Her er publikum i ekstase fra første riff.

Danskene åpner med Devil’s Bleeding Crown fra deres siste album. Vokalist Michael Poulsen og hans tre kompanjonger kjører på for fullt, særlig ex-Anthrax gitarist Rob Caggiano jobber hardt. De skal gi publikum det de har kommet for. Full pyro fra første stund. Kjører raskt videre med en medley av Heaven Nor Hell, A Warrior’s Call og I Only Want To Be With You, det koker på Plenen. Gitarene freser og de doble dollarene hamrer løs. Michael Poulsen sliter litt med starten, finner ikke helt formen. Etter hvert som han og bandet blir varmere løsner det.

De kjører på med boogierock av den tyngre sorten, med fuzzgitarer, med et snev av rockabilly og småpunkete metal. Volbeat er på ingen måte nyskapende i det de gjør. De holder det enkelt, raskt og høyt. Kjører på med heftige riff og sterk vokal, krydrer det med uhemmet publikumsfrieri. De slår an et riff og publikum synger av full hals. De hyller de norske jentene og får dem opp skuldrene. Og det fungerer til de grader.

På en måte minner det litt om en middels stor dansefest på lokalet. Her er det mange som skal ha en rolig formiddag i morgen. Folk er her for å kose seg. Dette er fest på lokalet. En skikkelig kickstart på sommeren. Og ut i fra hva man kan se av kveldens antrekk har bandet dratt inn et par kroner på t-skjorter også.

Johnny Cash åpenbarer seg på lerretet på scenen og til tonene av Ring Of Fire drar de i gang Sad Man’s Tounge. Hard rockabilly for alle pengene, låter like tøft som på skive. Publikum kan hver strofe og er med hele veien.

Når de slår an takten på Lola Montez tar publikum over helt fra start. Her er det ingenting å si på responsen fra er begeistret publikum. Flammekasterne skyter ut flammer i takt med musikken. Lonesome Rider tar det over i hillbilly-metal, savner litt vokalen til Dubstars Sarah Blackwood, men funker faktisk helt greit uten også. For Evigt har høy allsang faktor med refreng på dansk. Må passe på hørselen, sier Poulsen. Vil jo ikke få sparken i Volbeat og se Axl Rose som vokalist i bandet. Han prater mye mellom låtene. Veksler mellom dansk og engelsk, gjerne i samme stund. Nordmenn forstår dansk, uansett hvor mye børst de har fått innabords…

Så blir vokalisten i Entombed A.D. introdusert på scenen og sammen drar de Evelyn. Vrenger på, og det passer ikke helt inn i Volbeats verden. Det blir for rølpete, da fungerer det bedre når Danko Jones får mikrofonen i hånden på Black Rose, som han også gjør på platen.

Volbeat vil så gjerne være hakket tøffere i trynet enn de faktisk er. De forsøker å være Metallica og Motorhead, men de når aldri helt opp der.

Seal The Deal er tung, tung boogie rock. De hyller Lemmy fra Motörhead og låten ligger absolutt i Motörhead-landskapet. Fyrer opp flammekasterne igjen. Flammene slår utover i takt med musikken. Sist rest av pyro spys ut, det nærmer seg slutten.

Kvelden avsluttes med The Mirror And The Ripper. Nå kjører de på med hva alt reimer og tøyler kan bære. Her er det full trøkk helt inn. Kulminerer med et stort smell. Så er kvelden over. Volbeat har gjort sitt. De takker for en for flott aften. Publikum har fått det de har kommet for. Volbeat har levert det de skulle, men ikke mer heller.