Serieanmeldelse:

«Black Mirror» begynner å gå tom for batterier

Anthony Mackie og Yahya Abdul-Mateen II i episoden «Striking Vipers». «Black Mirror»-sesongens sterkeste episode ifølge vår anmelder.

Siden «Black Mirror» fant sitt nye hjem på Netflix har vi fått levert to hovedsakelig sterke sesonger. Utover dette fikk vi også se Netflix leke med formatet sitt med den interaktive episoden, «Bandersnatch». Nå er strømmetjenesten ute med nok en sesong av den dystopiske sci fi-serien.

Black Mirror (sesong fem)
Serie | 05.06.2019

I stedet for de seks episodene vi er vant med fra de seneste to sesongene, får vi kun servert tre denne gangen. Det samme antallet de første par sesongene hadde da serien ble vist på britiske Channel 4.

Heldigvis er det ikke stort annet som er endret med formelen: «Black Mirror» handler fremdeles i all hovedsak om å utforske vårt forhold til teknologi, og helst belyse de mørkest tenkelige aspektene ved dette forholdet.

LES OGSÅ: GAFFAs intervju med Little Steven.

«Black Mirror» er ingen lett serie å anmelde. Det faktum at hver episode forteller sin egen historie og har forskjellig regissør innebærer at kvaliteten kan variere drastisk. Dette har vært tilfellet siden den første sesongen, og er fremdeles smertefullt tydelig inn i seriens femte sesong.

Konfrontasjon med teknologien

Sesongens første episode «Smithereens» vil trolig huskes som en av seriens mest virkelighetsnære episoder. I stedet for å utforske fremtidens teknologiske muligheter og utfordringer velger regissør James Hawes heller å rette blikket mot en virkelighet langt nærmere vår egen. Noe som innebærer at også vi som seer konfronteres med vårt eget forhold til teknologi på en måte ikke tidligere utforsket i serien.

Dette kombinert med en fantastisk opptreden fra Andrew Scott som en Uber-sjåfør fra helvete resulterer i sesongens desidert sterkeste episode.

Videre har vi «Rachel, Jack and Ashley Too», episoden hvor Miley Cyrus er tilbake foran kamera.

Intensjonen med episoden ser ut til å være å se nærmere på relasjonene vi bygger til kjendiser gjennom teknologi. Noe som på papiret er midt i blinken for «Black Mirror». Dessverre ender det hele med en skivebom.  Sett bort fra litt banning og et par mørke og abstrakte idéer som utforskes i løpet av episoden kunne den like gjerne blitt vist på Disney Channel.

Temaene episoden ender opp med å ta for seg er langt ifra nytt farvann og har allerede blitt skildret langt bedre, både i tidligere sesonger og i andre litterære verk.

Utover dette bindes det hele sammen av et klisjéfylt plott, som bygger hele sitt fundament på uinspirerte troper.

En brå vending

Til slutt har vi «Striking Vipers». Episoden som definitivt føles mest «Black Mirror» av alle tre. Her gjenopptar to gamle kamerater kontakten gjennom et nytt slåsspill à la «Tekken». Jeg ønsker ikke å avsløre så mye mer, men om man er kjent med serien har man trolig allerede forstått at ting raskt tar en brå vending. Episoden har solide opptredener fra Nicole Beharie, Anthony Mackie og Yahya Abdul-Mateen II.

De to sistnevnte får virkelig brynt seg i det som må være en de beste kleine middagsscenene dette tiåret. Du forstår det når du ser det.

LES OGSÅ: Ny festival på klassisk «Star Wars»-lokasjon.

Alt i alt sitter man fort igjen og lengter etter noe mer når den siste sesongen av «Black Mirror» er omme. At det bare er halvparten så mange episoder har bare litt av skylden for dette. Mest sitter jeg igjen med denne følelsen fordi jeg savnet flere av de grandiose og ambisiøse konseptene serien har gjort seg kjent for tidligere. «Back Mirror» fungerer så bra fordi selv om serieskaperen må holde seg innenfor visse restriksjoner, så er potensialet for hva en kan skrive om uendelig.

Hvorfor Charlie Brooker ser ut til å ha valgt å spare på kruttet er derfor uforståelig og en smule skuffende.

Foto:Valerie Macon | AFP | NTB Scanpix
Popstjerna Miley Cyrus har en større rolle i en av episodene i den nye sesongen av «Black Mirrorr». Her er hun fotografert under premieren til «Avengers: Endgame» i april.