The Tallest Man on Earth på Bergenfest:

Verdens høyeste mann er enda høyere alene

The Tallest Man on Earth på scenen i Bergen.

Når The Tallest Man on Earth spiller solo er det minst like mye energi og lidenskap på scenen som med et fullt band.

The Tallest Man On Earth
Plenen, Bergenfest
Konsert | 13.06.2019

Det er ganske godt oppmøte på Plenen, med tanke på at klokken straks er halv seks på en torsdag. Folkemengden tetter seg til etter hvert, og enmannshowet The Tallest Man on Earth løper opp på scenen. Mye har skjedd siden sist, og behovet for å strippe helt ned har tydeligvis meldt seg for svensken.

Kristian Matsson kjører nemlig denne turnéen uten bandet sitt, og vender dermed tilbake til røttene sine igjen.

LES OGSÅ: Intervju med The Tallest Man on Earth.

Scenen er også helt nedstrippet, alle distraherende elementer fjernet. Her har ikke Mattson noe som helst å gjemme seg bak, her må musikken og personligheten snakke for han. Han vinker kjapt til publikum, og klimprer i vei.

Nedstrippet og lidenskapelig

Det er virkelig uventet hvor stor plass kun gitar og vokal kan ta på Bergenfests største scene. Den raspende stemmen skjærer gjennom fingerspillet og viser raskt hva fokuspunktet i denne opptredenen kommer til å være.

Gitaren danner et harmonisk og jordnært bakteppe for den kraftfulle og lidenskapelige vokalen, så sårheten og følelsene når helt bak til bakerste rad.

Gitaren byttes ut for nesten hver sang, og dette er nok et taktisk valg gjort av Mattson. Undertegnede hadde selv sine tvil om konserten ville bli for ensformig med et så nedstrippet sett, men når instrumentbyttene bryter opp settet på rett sted redder det konserten fra å bli forutsigbar.

Han hopper elegant fra de helt kolossale til de helt nedtonede partiene, og legger sjelen sin i alt han synger.

Spiller på tåspissene

Om noen skulle bekymre seg for om Mattson får til å fylle den store scenen, kan de puste lettet ut. Han er nok en av de mest energiske og karismatiske musikerne på lenge, og fungerer kanskje minst like godt på egenhånd uten andre distraksjoner. Det er så mye energi og futt i kroppen at han bokstavelig talt spiller på tåspissene, og danser rundt på scenen så snart han er fri fra mikrofonen.

Praten med publikum går lett for seg, han kommenterer henrykt solen og forteller at Tim fra crewet minnet ham på å sitte litt stille også. Publikum ler godt når han prøver å roe seg nok ned til å sette seg på stolen, og han takker også lattermildt for tålmodigheten.

LES OGSÅ: GAFFAs Bergenfest-guide.

Publikum er generelt fornøyde med konserten hittil, men når han litt over halvveis drar frem en banjo kommer det en enorm jubel fra første rad. Hotel Bar er den første låten i gullrekken som holder det gående ut konserten. Entusiasmen tar overhånd, og når Mattson danser bortover scenen løper han så langt at kabelen rykkes ut av banjoen. Publikum jubler høylytt når han roper overrasket og løper tilbake for å koble seg på igjen.

Videre følger blant annet King of Spain og Love is All, sistnevnte en tydelig publikumsfavoritt. Publikum stemmer ivrig i og klapper med under The Wild Hunt, som er en flott avslutning på konserten. Mattson kan troppe fornøyd av scenen, etter å ha levert en leken og lidenskapelig konsert som forlater publikum jublende i lang tid.