Anmeldelse av «Scary Stories to Tell in the Dark»:

Skumle historier å fortelle i mørket – men filmen kunne trengt mer fandenivoldsk stemning

Ikke det du vil finne på kinnet ditt. Fra filmen «Scary Stories to Tell in the Dark».

«Scary Stories to Tell in the Dark» kan se ut som om den prøver å kapitalisere på suksessen til «IT» og «Stranger Things», men klarer ikke helt å nå opp til de høydene.

Scary Stories to Tell in the Dark
André Øvredal
«Scary Stories to Tell in the Dark»
Film | 09.08.2019

André Øvredal fortsetter å representere Norge i den store ligaen. Hollywood. Den forrige filmen hans «The Autopsy of Jane Doe» var en effektiv liten grøsser som klarte å skape en særegenhet. Nå er han tilbake med en ny skrekkfilm. Denne gang i mye større skala. Guillermo del Toro er også med på laget.

Alt peker mot at «Scary Stories to Tell in the Dark» vil bli en uhyggelig affære.  Klarer André Øvredal å skape noe som skiller seg ut?

LES OGSÅ: Trailer til sesong to av «Mindhunter» ute.

Handlingen er enkel: En gruppe ungdommer finner en mystisk bok som tilhørte en myteomspunnet ung kvinne som drepte seg selv, i et gammelt forlatt hus. Plutselig begynner skumle fortellinger å skrive seg selv i boken, og disse fortellingene skjer i virkeligheten. Det er opp til disse ungdommene å stoppe disse fortellingene å utspille seg i virkeligheten og drepe folk.

Kast inn et spøkelse, en by-hemmelig og en slags forbannelse så har man oppskriften på noe kjent og kjært.

Kompetent laget, men forutsigbart

«Scary Stories to Tell in the Dark» er godt og kompetent laget. Plottet utspiller seg forholdsvis forutsigbart. Har du sett denne type film før, så vet du hvordan det vil gå. Det er jo en trygghet i det, og er det det her som faller i smak når det kommer til grøssere, er det vanskelig å gå feil. Jeg sliter bare litt med å få en følelse av skummel stemning. Filmen er også ganske tam. Nå trengs det ikke masse blod og gørr for å lage en god skrekkfilm, men ubehaget som burde vært her er ikke ofte til stede.

Jeg tviler ikke på at det vil være folk som vil finne «Scary Stories to Tell in the Dark» skummel. For meg så var det aldri noe som fikk pulsen min til å heve seg. Ting skjer, men jeg føler aldri på kroppen at dette er skummelt. Jeg tviler på at det er det de går for, men det ender opp med å føles som en av de mindre skumle episodene fra «Grøsserne». Ubehaget som burde ligge i sømmene i filmen er stort sett fraværende.

Litt mer fandenivoldsk stemning hadde ikke vært å forakte.

«Scary Stories to Tell in the Dark» er basert på en bokserie som er veldig kjent i USA som heter det samme som filmen. Det er egentlig en samling av forskjellige historier. Det filmen gjør er derfor å skape en ramme som lar noen av fortellingene utspille seg. Rammen rundt er åpenbart inspirert av Stephen King: En gjeng med ungdommer som må kjempe mot ondskap, men samtidig håndtere personlige ting som mobbere og foreldreproblemer.

Det å ha en slik ramme er noe som kunne hevet filmen flere hakk. Det er jo nettopp det som er kjernen i «It», «Stranger Things» og Stephen King-bøker generelt.  men dessverre blir det ikke brukt nok tid på og da faller det litt sammen. Spesielt når det er elementer vi skal få en emosjonell uttelling på, men som ikke treffer fordi vi ikke bryr oss nok.

Skuespillerne gjør jo en god jobb, og tviler ikke på at de kunne klart å bryne seg på litt mer materiale. Derfor ender de opp med å bli karikaturer. Jeg liker flere, men skulle ønske de var utfylt litt mer. Det kan være at jeg skulle ønske vi tilbrakte mer tid med karakterene, før ting går skeis.

Monstrene treffer ikke helt

Når det er en filmskaper som Guillermo del Toro også er med på laget knyttes det store forventninger til monstrene i filmen. Dessverre ble jeg litt skuffet. Ikke at de er dårlige, men de var litt kjedelige. Det var et par øyeblikk som var effektive med dem, men det som er CGI ødelegger litt.

Det er litt kjipt fordi jeg hadde forventninger til denne filmen. Gode skrekkfilmer er sjelden vare på kino, og denne virket som hadde litt håp. Litt uggen stemning, kanskje et par kule drap og visuelt slående monstre. Jeg finner aldri noe av det hvert fall.

LES OGSÅ: «Takeaway»-bokser fikk nytt liv i sci-fi-kultfilm.

Filmen er ikke dårlig. Den har sine øyeblikk, men jeg forventet litt mer fra mannen bak «The Autopsy of Jane Doe» og «Trolljegeren». Dette blir litt for tamt for min smak.

Scary Stories to Tell in the DarkFoto:Nordisk Filmdistrubusjon
De har funnet en mystisk bok i filmen «Scary Stories to Tell in the Dark».