Anmeldelse av «Once Upon a Time in Hollywood»:

Quentin Tarantino har laget en av årets beste filmer

Leonardo DiCaprio og Brad Pitt i «Once Upon a Time in Hollywood».

Hvordan ville filmbyen Hollywood mot slutten av 1960-tallet og Manson-mordene i 1969 bli tolket av en filmskaper som Tarantino? Vel, kanskje ikke helt som forventet. Men herregud for en fantastisk reise!

Once Upon a Time in Hollywood
Quentin Tarantino
«Once Upon a Time in Hollywood»
Film | 16.08.2019

«Once Upon a Time in Hollywood» er Quentin Tarantinos nest siste film. I hvert fall sier han det selv. Om det stemmer vil tiden vise, men vi får håpe han tar til fornuft. For denne filmen viser at Tarantino fortsatt er en av våre mest interessante filmskapere.

LES OGSÅ: Brad Pitt avslører hvilken film han helst ville ha spilt i.

Det som overrasket mest med «Once Upon a Time in Hollywood», og den største gleden med den, er hvor forfriskende lite plott det er i den. Dette er rett og slett Tarantinos versjon av en henge-film. Dette er karakterer som lever i en verden. De henger sammen, de håndterer jobb og bare eksisterer.

Løst forhold til historien

Ikke forvent en film basert på en sann historie, dette er en Tarantino-film, og en del av hans univers. Den forholder seg like mye til historiske fakta som «Inglorious Basterds» gjorde. Jeg tviler på at noen drar for å se en film fra Tarantino og forventer eller har lyst på en troverdig gjenfortelling. Selve tittelen gir også assosiasjoner til både eventyr og lignende filmer som «Once Upon a Time in the West» og «Once Upon a Time in America», som også tok en mer mytisk tilnærming til hva som skapte USA.

Dette er ikke en film om Sharon Tate eller Charles Manson. Det er ikke den historien han er interessert i. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt er fokuset. DiCaprios Rick Dalton, og Pitts Cliff Booth er to menn som har havnet litt på utsiden av Hollywood. Filmen er de to som forsøker å finne sin relevans igjen. Det er egentlig det. Det er slutten på en æra.

Dette er nok også det nærmeste vi kommer til å få se Tarantino gjøre en komedie. Jeg visste ikke hvor mye jeg har savnet å se Brad Pitt i en ordentlig gøyal rolle igjen.

«Once Upon a Time in Hollywood» er kanskje Tarantinos snilleste og mildeste film. Med unntak av en scene på slutten som meget mulig er en av de mest brutale scenene han har filmet. Bortsett fra det, er det ikke så mye vold, eller andre typiske kjennetegn fra Tarantino. Bortsett fra føtter da. Det er kanskje den filmen hvor han har latt fotfetisjen sin få blomstre mest.

Det er åpenbart at Tarantino har kost deg glugg ihjel med å skape dette universet. Det er et hav av falske filmer og tv-serier ispedd alle de faktiske filmene som også blir referert til. Bare spagettiwestern-plakatene han skapte til filmen er en nytelse å se på. Det er en film du kan grave deg dypt i i for å finne referanser og såkalte easter-eggs.

Kunne kanskje brukt Margot Robbie mer

At Margot Robbie som Sharon Tate nesten ikke har noen replikker kan være litt vanskelig å svelge. Hun er som regel dansende og smilende når vi ser henne, men sier sjelden noe. Hele den delen av filmen føles inkonsekvent. Hun popper opp i ny og ne som en påminnelse om at det kommer til å skje noe fryktelig etter hvert.

Jeg forstår det godt i konteksten til filmen og hvordan den er bygd opp, men når de først bruker henne sånn, hadde det vært fint å gi henne mer å gjøre. Har man Margot Robbie i en film bør man bruke henne for alt hun er verdt.

LES OGSÅ: Ny trailer fra Scorseses kommende storfilm.

Dette er likevel Tarantino på sitt beste. Han overrasker. Og det gjør han ved å lage en film som får lov til å bare eksistere. En hyllest til Hollywood, en kritikk, et kjærlighetsbrev. Et sukk til slutten på en æra. Jeg mistenker at «Once Upon a Time in Hollywood» kommer til å ende opp på pallen når det kommer til å kåre de beste filmene som kom i 2019.

Once Upon a Time in HollywoodFoto:Sony | SF Studios
Margot Robbie fotografert under innspillingen av «Once Upon a Time in Hollywood». GAFFAs anmelder mener Tarantino burde gitt henne mer å gjøre i filmen.