Seks stjerner til nytt Aurora-album:

QUEENDOM KOM!

Aurora Aksnes fra Bergen fotografert i forbindelse med et GAFFA-intervju vinteren 2019.

Aurora har maktet å skape musikk som trenger inn i oss og bærer tidens mørke ut i lys.

Aurora
A Different Kind of Human (Step II)
Album | 07.06.2019
Petroleum Records

I 2017 slapp Susanne Sundfør albumet Music For People in Trouble. Med det skapte hun et verk som satte ord og musikk til både menneskehetens og enkeltmenneskets problemer.

Hun estetiserte kollektiv og individuell verdenssmerte. Hun tonesatte denne angsten, frykten, håpløsheten, og skapte til slutt selve lyden av en mangedimensjonal, søt (klima)resignasjon.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Music For People in Trouble.

Om Music For People in Trouble var Norges store smertelindrende bidrag til verden i 2017, er Aurora det nye dopet i 2019.

Foto:Helge Brekke | GAFFA
Aurora Aksnes fotografert tidligere i år.

Med A Different Kind of Human har artisten skapt et rikt, fantasert mesterverk. Dette albumet er like mye en avsides drøm som en nær aktuell virkelighetsvekker. Samtidig er det utrolig nok også en hitparade hvor Aurora lykkes med nye musikalske sprang og eksperimenter.

Auroras tredje utgivelse overgår med andre ord alt hun tidligere har gitt ut. «Queendom come», sang hun i 2018. Queendom kom i juni 2019.

«She is like a force of nature»

Bakgrunnen for Sundfør-sammenligningen ligger i hvordan de begge lyrisk behandler kollektive og individuelle problemer, nærmest i samme åndedrag. Og selvfølgelig at de begge tungt benytter seg av kraftig naturromantikk. Å romantisere naturen og det «naturlige» virker å være begges måte å imøtegå klimakrisens tid.

Men der Sundfør i sin musikk opptrer som en leser av det naturromantiske, en videreformidler, lures vi med Aurora til å tro at hun selv tilsynelatende er det naturromantiske:

«She is like a force of nature», som en Youtube-profil typisk uttrykker under en av musikkvideoene hennes.

Naturbilder florerer gjennom Auroras store lydlandskaper også denne gang, og billedbruken som hun omgir seg med er som regel av gigantiske størrelser, som luft, ild, jord og vann, for å ikke snakke om liv og død, lys og mørke.

For eksempel på den eksepsjonelle, eteriske åpningslåten The River. Storslått og symbolsk formidlet ber den bergenske kvinnen oss om å tørre å gråte mer. Ser vi til musikkvideoen møter vi en Aurora med en plante voksende ut av øyet. Hun lar den imidlertid ikke vokse langt før hun klipper den av med saks. På den måten stenger hun tårene inne, tårer som symboliserer både sorgen, naturen og livet. I stedet seirer «døden» i form av den sorgfortrengende saksen.

Etterhvert kaster hun imidlertid saksen fra seg og planten får vokse fritt. Til slutt blir den en nydelig blomst. Denne dramaturgien er karakteristisk i Auroras univers, og er på A Different Kind of Human bedre gjennomført enn noen gang før.

Idéen er at lys, liv og lykke også kan vokse ut av mørke, død og sorg.

Livet som et frø

Det samme temaet utforskes i den medrivende The Seed.

Just like the seed
I don’t know where to go
Through dirt and shadow I grow
I’m reaching light through the struggle

Der hvor The River behandler enkeltmennesket, håndterer imidlertid The Seed oss alle, idet refrenget dundrer til med et indiansk ordspråk i fryktelig fengende former: «When the last tree has fallen and the rivers are poisoned / You cannot eat money».

Også den tropiske jungel-låten Animals, som forherliger vårt animalske begjær og parringslyst, samt den trøstende og balladiske tittellåten dedisert til fansen hennes, er to av mange andre låter som man burde skrevet langt om på denne skiva.

Det nye dopet

Konklusjonen blir derfor at A Different Kind of Human faktisk mangler dødpunkter; det finnes ikke etappelåter.

Aurora har rett og slett maktet å skape musikk som trenger inn i oss, for å si det med Stein Mehrens ord. «Musikk som makter å bære tidens mørke ut i lys».

LES OGSÅ: Aurora har regissert sin første musikkvideo.

Slik Sundfør gjorde i 2017, gjør Aurora nå levende, demonstrativt og overbevisende i 2019. Hun er det nye dopet, både for oss selv og klimakrisen.