Foo Fighters-gitarist Chris Shiflett på John Dee:

Pappa-rock uten substans

Foo Fighters-gitarist Chris Shiflett spilte på John Dee i Oslo i går kveld.

Det ble et keitete og unyansert rocke-sammensurium da Foo Fighters-gitaristen gjestet John Dee for en intimkonsert.

Chris Shiflett
John Dee, Oslo
Konsert | 08.04.2019

Den amerikanske rockeartisten er for de fleste bedre kjent som gitaristen i bandet Foo Fighters. Så det er ikke overraskende at det er gitarene som leder an når Chris Shiflett selv står i front. Det relativt repetitive lydbildet og den tette miksen gjør ham ingen tjenester, og helt fra starten virker produksjon så vel som melodi både tung og unyansert.

Sitcks And Stones er stiv og uengasjerende, og fremførelsen gjør ikke noe for å løfte frem hverken Shifletts tekster eller musikalske evner her.

Big Ol’ World, singelen fra Shifletts kommende utgivelse, skal ifølge artisten selv ta et politisk standpunkt, men med vage tilnærmelser faller de prøvende politiske meningene bort til fordel for repetitive floskler og klisjé-metaforer. Shiflett har mye på hjertet, både lyrisk og mellom låtene, men det meste av den teksten en hører synes å være generelt svada pakket godt inn i country-knekk og gitarfinesse.

LES OGSÅ: Thom Yorke overrasket alle under gårsdagens konsert.

Det er når Shiflett tar gitaren fatt at det virkelig svinger i rockefoten. At han er en habil gitarist kom ikke akkurat som noe sjokk, men solide gitar-riff kan dessverre ikke veie opp for den dynamiske svikten vi ellers er vitne til. Det hjelper heller ikke at bandet ofte fremstår både keitete og introverte på scenen. Til tross for stødige takter ser det stadig ut som de lengter til øvingsrommets anonymitet i stedet for John Dees intime sfære.

Foto:Per-Otto Oppi Christiansen | GAFFA
Chris Shiflett på John Dee i Oslo.

Antiklimatisk

Den antiklimatiske stemningen som spres i lokalet ser også ut til å påvirke Shiflett like mye som publikum, og han prøver sjarmerende nok mang en gang å få opp stemningen, både med litt for lange anekdoter, samt bemerkninger om at det tross alt er mandag.

Mandag eller ikke, det er ikke til å komme unna at det labre engasjementet skyldes en opptreden som ikke nådde helt dit den skulle.

Det homogene musikalske landskapet holder seg trygt og kjedsommelig på rockens sti, og uten noe å tilføre, falmer konsertopplevelsens verdi raskt. Musikken manifesterer dog den samme røffe sjarmen som Shiflett viser i møte med publikum, men dette er på ingen måte nok når opptredenen ellers nærmest overkjører enhver nyanse og særpreg musikken hans ellers har.

LES OGSÅ: Pris til Kacey Musgraves.

Selv om konserten tar seg opp noe med låter som Together Again og I’m Still Drunk, er det ikke til å stikke under stol at det har vært en laber kveld. Det er aldri et godt tegn når konsertens mest interessante øyeblikk er mellom låtene, samt et knippe gitar-soloer.

Chris Shiflett har sikkert mye å by på, men etter denne konserten kan en spørre seg om han kanskje skulle holdt seg til karrieren som gitarist. Nostalgisk rocke-faktor kan bare strekkes så og så langt når det ikke er noe mer der, og det vi står igjen med er ullen pappa-rock uten substans.

Foto:Per-Otto Oppi Christiansen | GAFFA
Foo Fighters gjør sin første norgeskonsert på mange år når Dave Grohl & co inntar Bergenhus Festning til sommeren. I går kunne imidlertid gitarist Chris Shiflett oppleves alene i mer intime lokaler i hovedstaden.