Anmeldelse av Big Thiefs nye album:

Herlig ujålete fra Øya-aktuelt band

Øyafestivalen-aktuelle Big Thief er klar med sitt tredje album.

Til tross for at de kalte debutalbumet Masterpiece, er lyden av Big Thief både ydmyk og jordnær. Nå byr de på forsommerens fineste regnværsmusikk.

Big Thief
U.F.O.F.
Album | 03.05.2019
4AD

Er det mulig å låte som varmen et bål en sen sommerkveld avgir? Folk-rock-kvartetten Big Thief begynner i så fall å nærme seg. Etter å ha falt hodestups for singelen Cattails for et par måneder siden, var det til stor glede da datoen for U.F.O.F., bandets tredje album, ble annonsert.

LES OGSÅ: Anmeldelse av nytt Beezewax-album.

På en løs og ikke-strevende måte blander Big Thief såre, romantiske og levende historier fra Adrienne Lenker med ufarlige og fengende melodier. Med røttene dypt i akustisk-preget folk-rock, gjør allikevel bandet en del lekre krumspring over i mer tradisjonell rock og psykedelisk rock gjennom blant annet Jenni.

Med stadighet oppstår det også små luker hvor en mer improvisatorisk spillestil drar deg videre gjennom de 12 sporene.

Skinnende upolerte perler

Selv om U.F.O.F. er et rimelig teksttungt album, også i tematikken, evner Lenker å holde på lytteren med sin skjøre, lofi-produserte stemme. Bandets udiskuterbare styrke er imidlertid hvordan det låter som om musikken har oppstått i jam-sessions, på turneer eller i andre mindre formelle settinger.

Slik som i Betsy, hvor du som lytter nærmest føler at du sitter der med bandet.

Big Thief har rett og slett en spesiell evne til å få upolerte perler til å skinne sterkere enn annen musikk som er mer planlagt, og kalkulert ned til detaljnivå.

Nå er det allikevel ikke mangel på profesjonalitet blant de fire musikerne. Både gitarist Buck Meek og bassist Max Oleartchik har bakgrunn fra prestisjetunge Berklee School Of Music, og har et samspill så velfungerende at albumet bare fungerer fra ende til annen.

Potensielt festivalhøydepunkt

Her er det ingen skremmende lead-synther eller harde trommemaskiner som tvinger tankene inn på et strobe-opplyst dansegulv – bare rolig og behagelig stemning skreddersydd for regntunge forsommerdager.

U.F.O.F. er jordnær, og en særdeles fengende folkrock-skive. Det New York-baserte bandet står i tillegg oppført på årets Øyafestivalen-plakat. Noe som uten tvil kommer til å bli et av festivalsommerens store høydepunkt hvis det leveres som det gjøres her.