John Fogerty i Oslo Spektrum:

Gubberock av ypperste klasse

John Fogerty på scenen i Oslo Spektrum.

Med en av de mest spektakulære låtkassene innenfor sin sjanger har John Fogerty ingenting å bevise. I stedet inntok han i kveld Oslo Spektrum for å ta oss med på en reise gjennom sin fantastiske karriere.

John Fogerty
Oslo Spektrum, Oslo
Konsert | 04.07.2019

Det er ikke barebare å være rockestjerne i over 50 år. Noe John Fogerty selv bemerker når han inntar hovedstadens konsertstorstue. Det viser seg raskt at selv med 50 år på baken finnes det fremdeles krutt i tønna til den gamle Creedence Clearwater Revival-frontmannen.

LES OGSÅ: Kultduo til Norge for første gang.

Allerede på første låt, Born on the Bayou, er det tydelig at rock & roll har blitt en del av 74-åringens DNA. Bevegelsene er kanskje litt stivere og han får kanskje ikke like mye luft under føttene når han gjennomfører de stadige hoppene, men opptredenen ser ut til å komme like naturlig for ham som det å pusse tennene.

Gitarhelt i sitt ess

Noen låter inn i settet drar Fogerty i gang Susie Q. Her får han også vist at gitarferdighetene heller ikke har tapt seg idet han beveger seg ut på soloen. Dette blir heldigvis langt ifra siste gangen vi får dette fremvist. Ved sin side har han også sin sønn som kan bistå på de aller tyngste løftene gitarmessig.

Han tar seg et pust i bakken og benytter anledningen til å fortelle publikum en gammel røverhistorie fra Woodstock 1969. Da skulle han åpne for Grateful Dead, som i kjent stil hadde tatt LSD før de gikk på scenen. Seansen er et morsomt avbrekk som oppnår genuin latter fra hele salen.

Fogerty er fremdeles karismatisk og vittig og ser ut til å kose seg med interaksjonen med publikum.

Omkring 40 minutter inn i settet forklarer han at han ønsker å benytte muligheten til å gjøre noe litt annerledes. Han ønsker å covre andre artister som tok del i den legendariske festivalen nord i staten New York for ganske nøytaktig 50 år siden, som har hatt en musikalsk påvirkning på han.

En morsom idé som dessverre blir tatt litt i det lengste laget.

I løpet konserten spiller han låter av Gladys Knight & The Pips, The Beatles, The Who, Sly & The Family Stone, Plastic Ono Band og Little Richard. Enkelte av disse blir fremført for å gjenspeile selve opptredenen de aktuelle bandene faktisk gjorde under Woodstock. På scenen i Spektrum gjenskapes attpåtil The Star-Spangled Banner, som fremført av Jimi Hendrix.

Det er selvsagt fint å vekke litt nostalgi, men det føles litt unødvendig når du har blant de sterkeste verktøykassene rocken noen gang har sett tilgjengelig.

Vanskelig å plukke ut høydepunkter

Selv etter dette mylderet av coverlåter har publikum masse mer godt i vente. Klassikerne starter nok en gang å komme på løpende bånd. Det å velge ut en favoritt i løpet av konserten er nesten umulig, da det vil avhenge mer av enhvers individuelle musikksmak.

Hvis jeg fremdeles måtte velge vil jeg våge å påstå at Have You Ever Seen the Rain er den som klarer å løfte flest rumper fra setene.

LES OGSÅ: Kommentar om Cashless på festival.

Etter å ha stått på scenen i imponerende 90 minutter setter Fogerty i gang Fortunate Son og klipp fra Vietnam-krigen spilles i bakgrunnen. Den ikoniske opptredenen avsluttes ved at hovedpersonen selv løper av scenen til stormende jubel. Han kommer dog raskt opp igjen for et veldig planlagt «ekstranummer»: Bad Moon Rising og Proud Mary avslutter en allerede fantastisk konsert og alle gubber og gubbinner kan gå hjem svært fornøyde.