Anmeldelse av «Diego Maradona»:

Fra ekstase til katastrofe

Diego Maradona snurrer skiver i 1980.

«Diego Maradona» er filmen som viser oss mer av hva som skjedde da fotballguden kom til Europas fattigste by og løftet den opp til fotballhimmelen.

Asif Kapadia
Diego Maradona
Film | 05.07.2019

Historien om Diego Maradona er allerede godt kjent for de fleste. Denne filmen bringer kanskje ikke så mye nytt på banen, men den setter sammen bitene og forteller historien fra en mer privat vinkel enn tidligere. Den gir en ærlig forklaring på hvorfor det gikk som det gikk med Diego Maradona.

For det var ikke til å unngå at historien om den lille vidundergutten fra den fattige landsbyen Villa Fiorito i Argentina måtte ende i katastrofe.

Oppturen

Filmen åpner med Maradonas ankomst til Napoli i 1984, flettet sammen med et ganske raskt tilbakeblikk på oppveksten i Argentina, og veien til Europa.

Det skapte store bølger da en av de beste fotballspillerne i verden meldte overgang fra mektige Barcelona til lille Napoli. En italiensk klubb som aldri hadde vunnet ligaen, og som kun hadde vunnet den italienske cupen to ganger i klubbens nesten 60 år lange historie.

LES OGSÅ: Sommerens filmguide.

Vi får se hvordan Napoli, en fattig by, og dens innbyggere blir hetset av resten av Italia. Maradonas ankomst skapte derfor enorme forventninger, og senere en gudedyrking av de sjeldne etter hvert som han løfter fotballklubben og med det byen til uante høyder. Beskyldningene om koblinger til mafiaen, camorraen, kommer godt frem allerede på den første pressekonferansen etter signeringen.

Som det blir sagt i filmen: Det vekker oppsikt når verdens dyreste fotballspiller kommer til Europas fattigste by.

Arkivbilder fra de neste årene tar oss med på innsiden og viser to forskjellige personligheter. Familiemannen Diego, og superstjernen Maradona. Avstanden mellom de to øker i takt med suksessen.

Når Maradona først leder sitt Argentina til VM-gull i Mexico og deretter vinner både liga, cup og europacup med Napoli er hans posisjon i fotballens verden umulig å benekte.

– Alle som tvilte måtte nå innse at jeg var den beste. Alene på toppen. Langt der oppe. Slik omtaler Maradona selv sin status i filmen.

Nedturen

Så skjer det som blir det store vendepunktet. Argentina møter Italia i VM 1990. I Napoli. Maradona går ut på Stadio San Paolo hvor han har gitt tilskuerne så uendelig mye glede. Men nå spiller han for bortelaget.

Filmen skildrer både veien til toppen, men også det brutale fallet til bunnen på en meget ærlig måte. Det er ikke gjort noen intervjuer med Diego Maradona i forbindelse med filmen. Historien fortelles kun gjennom gamle bilder og intervjuer, satt sammen av over 500 timer råmateriale, og av folkene rundt han. Tidligere kjærester, familie, trenere og journalister som fulgte livet hans tett.

LES OGSÅ: Helstøpt rockepakke fra øverste hylle.

Til forskjell fra Asif Kapadias tidligere prisbelønte dokumentarer «Senna» og «Amy», om henholdsvis Formel 1-legenden Ayrton Senna og artisten Amy Winehouse er hovedpersonen denne gang fortsatt i levende live. Derfor har ikke historien en like dramatisk slutt, men karrieren til Diego Maradona endte på mange måter i tragedie, og føyer seg på den måten pent inn i denne trilogien.

Filmens klare styrke er de personlige bildene som skildrer legenden vi alle kjenner på det private plan. Det gjør den meget godt, og alle som har hatt sine teorier om hva som var årsaken til forfallet til verdens beste fotballspiller vil her få et bedre innblikk i hva som faktisk skjedde i Napoli på siste halvdel av 80-tallet. De får en mulighet til å bli kjent med Diego.

Foto:AP | Scanpix
Diego Maradona ble presentert som Napoli-spiller for fulle tribuner.