Erykah Badu på Øya:

En snuoperasjon uten sidestykke

Erykah Badu fotografert på scenen under Øyafestivalen 2019.

For første gang på over ti år skulle en av vår tids mest innflytelsesrike artister opptre på Øyafestivalen. Noe som viste seg å bli en seanse helt utenom det vanlige.

Erykah Badu
Vindfruen, Øyafestivalen
Konsert | 08.08.2019

Det bør kanskje ikke komme som en overraskelse at Erykah Badu ikke dukker opp til tiden. Dronningen av neo-soul er tross alt famøs for akkurat dette.

Når hun først dukker opp blir dette dog raskt glemt. Spesielt ettersom hun selv ikke en gang ser ut til å ense det faktum at hun har holdt publikum på pinebenken i over en halvtime. Heldigvis er de idylliske omgivelsene rundt Vindfruen-scenen langt ifra det verste stedet å stå og tvinne tommeltotter.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Faraos Øya-konsert.

I et antrekk sammensatt av flaskekorker og en boblejakke på steroider inntar hun scenen med snaut under et dusin andre musikere. Hun har en selvsikkerhet og en utstråling få andre kan matche. Som om hun han føle den enorme beundringen og begeistringen som ligger bak publikums iakttagelse.

Gjør det godt igjen

Starten kan kanskje virke noe røff. Det er tydelig at selv om du har legendestatus så har man fremdeles behov for å bli litt varm i trøya. Heldigvis er det er ikke mange låtene som skal til før hun har vunnet tilbake publikums tillit og har vår fulle oppmerksomhet. Innen hun setter i gang gjennombruddståla On & On har hun oss i sin hule hånd.

Resten av konserten kan ikke beskrives som stort annet enn en fremvisning i hvorfor Erykah Badu er å anse som et musikalsk og kulturelt ikon den dag i dag. Hennes smykkeskrin av en diskografi fra de seneste tyve årene får virkelig ben å gå på i løpet av konserten.

I hjertet av konserten finnes det en herlig følelse av frihet. Erykah er ikke redd for å løsrive seg fra konsertens tradisjonelle rammer og eksperimenterer og kommer til stadighet med spontane utbrudd. I tillegg til sin mektige stemme og sitt særegne vesen, benytter hun også en trommemaskin til å skape en enda mer flytende konsertopplevelse.

Ettersom konserten begynner å bevege seg ut i sin avsluttende akt eskalerer denne trenden ytterligere. Alt det obligatoriske grunnarbeidet er lagt, og alt som gjenstår nå er for Erykah og hennes eksepsjonelle band å kose seg med musikken.

Må tvinges av scenen

Samtidig som Erykah og bandet tar publikum med på en nærmest transcendental soulsession er det tydelig flere bak kulissene som begynner å føle et snev av stress. Hennes sene ankomst har selvsagt skapt kluss i programmet for arrangørene og det blir etter hvert tydelig at Erykah ønskes av scenen. En problemstilling som flyr fullstendig forbi souldronningen.

På dette tidspunktet er det bare én ting som er viktig og det er det som skjer på scenen. Verden utenfor eksisterer ikke for Erykah. Det er rett og slett et vakkert øyeblikk i det hennes mektige stemme fyller Tøyenparken, samtidig som det blir gestikulert hissigere og hissigere om at hun skal avslutte settet.

LES OGSÅ: «Stranger Things»-stjerne med ny singel.

De ansvarlige forstår med tiden at dette er en tapt kamp og velger til slutt å kutte mikrofonen hennes. Et skuffende, men også forståelig valg, da det trolig var den eneste måten å stanse det som var satt i gang. Erykah viser tydelig sin misnøye før hun forlater et lamslått publikum. De fleste ser ut til å være klar over at de har vært vitne til noe helt unikt.