Anmeldelse av «Toy Story 4»:

Er det på tide at Woody rir inn i solnedgangen?

Fjerde kapittel ut i «Toy Story»-rekken er cowboyleken Woodys film. Det er hans epilog til hovedserien som gikk sin seiersgang mellom 1995 og 2010.

Josh Cooley
«Toy Story 4»
Film | 06.09.2019

Det var vel ingen som maste om at Pixar skulle lage en «Toy Story 4». Når de allerede har laget en trilogi som er såpass god, og føles såpass definitiv, er det rart at de skal presse ut en til. Eller, rart er det ikke. Det er «Toy Story», og det er penger i banken.

De tre første filmene er en perle av en trilogi. «Toy Story 3» avslutter serien vi har levd med siden 1995 på ypperlig vis og på en måte som er avsluttende. Derfor kan det føles litt billig når de plutselig skal gi oss en til.

LES OGSÅ: Flere avsløringer rundt Disneys nye strømmetjeneste.

Problemet er at det er vanskelig å forbanne seg over Pixar sitt oppfølgerbehov når filmene de lager er så gode som «Toy Story 4»!

Woody i eksistensiell krise

Vi er fortsatt hos Bonnie. Den lille jenta som fikk alle lekene i slutten av «Toy Story 3». Woody er ikke lenger favoritten, og lider derfor av en retningsløshet. Han vil det beste for Bonnie, men aner ikke hvordan han skal bidra. Ikke hjelper det at han ikke har kommet seg over Andy, hans tidligere eier. I et håp om å være til hjelp sniker han seg med til Bonnies første skoledag. Der er han medansvarlig for at Bonnie skaper Forky. En spork som har blitt gjort om til en leke, og derfor kommet til live.

Han vil egentlig bare være søppel, men siden Bonnie er så glad i ham prøver Woody desperat å få han til å forstå at han nå er en leke.

Foto:Disney•Pixar
Woody introduserer et nytt medlem til familien.

Det er en del eksistensielle spørsmål om liv, identitet og mening i denne filmen.

«Toy Story 4» er Woodys film. Det er hans epilog til hovedserien. Hans emosjonelle reise. De andre lekene er ikke mye med. Til og med Buzz er ute av filmen i store deler. Dette er Woodys film om å finne sin plass i en verden som kanskje ikke har bruk for ham lenger. Han er en cowboy, og Pixar har gitt han en reise inn i solnedgangen. Som han fortjener.

En fabelaktig Keanu Reeves

Som et vanlig plottelement i «Toy Story»-filmer, er noen leker kommet seg på avveie og må finne veien hjem. Denne gangen er det Woody, og nykommeren Forky som er de utvalgte. Ute i villmarka møter de også på Bo Peep. Sauegjeteren som Woody hadde et godt øye til, og var borte i «Toy Story 3». Hun lever som en slags ronin. Her møter vi også en fabelaktig Keanu Reeves som den kanadiske stuntleken Duke Kaboom og Christina Hendricks som slemmingen Gabby Gabby.

LES OGSÅ: Intervju med «Toy Story»-regissøren.

«Toy Story 4» er utrolig vellaget. Animasjonen har aldri sett bedre ut, og den klarer å skape en meningsfull historie som går dypere enn bare et nytt eventyr. Følelsen av at filmskaperne har hatt noe å fortelle er absolutt til stede. Det er en perfekt Pixar-film, som blander emosjonell dybde med reinspikka moro.

Fikk du med deg denne?