Robyn på USF Verftet i Bergen:

En fest uten like

Robyns konsert på USF Verftet får full pott.

Den svenske superstjernen Robyn utviser en helt distinkt scenetilstedeværelse, som resulterer i en elegant linedans mellom melankoli og eufori.

Robyn
USF Verftet, Bergen
Konsert | 06.02.2019

Robyn har vært en av Skandinavias viktigste eksporter siden hun dukket opp i radioapparatet ditt for en halv mannsalder siden. Historien om karrieren hennes er på grensen til det eventyrlige – fra å bli signert oppsiktsvekkende tidlig i tenårene og veien fram til den legendestatusen hun har for elektropop-fantaster verden over i dag.

De siste årene har hun figurert i samarbeid med navn som Kindness og Metronomy, for ikke å glemme noen av våre fremste nasjonalskatter i Röyksopp. For tiden er hun aktuell med sitt åttende studioalbum, fjorårets Honey.

LES OGSÅ: Iceland Airwaves med første slipp.

I den anledning legger hun ut på en omfattende turné der hun skal innom kontinentet, Nord-Amerika og de største byene i Skandinavia. Som seg hør og bør røk billettene fort da det viste seg at de første konsertene skulle finne sted i Norge.

Tirsdag spilte hun i Stavanger, og onsdag kveld sto altså Bergen og USF Verftet for tur. Det ble, som forventet, en fest uten like.

Fortreffelig balansert

Evnen til å treffe dansegulvet og hjertet samtidig er Robyn sitt ess. Tar man tekstene til noen av hennes største hitlåter ut av kontekst, er de som oftest hjerterivende ærlige – på grensen til det ubehagelig nære. Følelsene er så spesifikke at de på et vis blir universelle.

Det er nettopp denne melankolske nerven i kontrast til de usannsynlig smittsomme melodilinjene som gjør at det blir nytteløst å prøve å stritte imot å la seg begeistre.

LES OGSÅ: Kjartan Lauritzen varmer opp for amerikansk superstjerne.

Det manøvreres sømløst mellom nye og gamle låter – uten noen vesentlig kvalitetsforskjell i materialet. Om det ikke hadde vært for at publikumsresponsen naturligvis er merkbart sterkere til stede på klassikerne enn på de nye låtene, hadde det vært vanskelig å distingvere mellom dem.

Likevel er dramaturgien og spenning-avspenning-forholdet så fortreffelig balansert at det aldri oppleves ensformig på noen måte.

Foto:Jarle H. Moe
Robyn på scenen under konserten på USF Verftet i Bergen.

Robyn låter fortsatt som Robyn (og godt er det), men det rytmiske og dynamiske spenner bredt nok til at det ikke er negativt, en lang karriere til tross. Selvsagt har hun en distinkt pop-appell, men broen mellom popfrieri og klubbflørt er sjelden så kort og elegant som dette.

Missing You og Honey blir eksempler på at det nye sparker like godt fra seg som det gamle.

Nostalgiske assosiasjoner

Om du ikke på et eller annet vis har et forhold til det svenske ikonet, er det ikke så drøyt å påstå at du har tilbragt de siste tyve årene bak en stein. Hvem har vel ikke befunnet seg på et svett dansegulv i 02-draget og opplevd den katarsiske tristessen av Dancing on My Own eller With Every Heartbeat, og i det øyeblikket følt seg akkurat like alene som hovedpersonen i låta, men på en god måte?

Publikum på USF Verftet denne februarkvelden er et prakteksempel på hvor bredt musikken til Robyn appellerer – med en oppsiktsvekkende bred demografi hele veien fra purunge adidas-kledde studenter til foreldrene deres og kanskje til og med foreldrene deres igjen.

LES OGSÅ: Tidligere Karpe Diem-manager dømt i tingretten.

Alle som en har sikkert en eller annen nostalgisk assosiasjon til den svenske popdronningen sin katalog, men det vil på ingen måte si at den ikke fortsetter å skape minner.

Drar med seg generasjon etter generasjon uten å miste taket

Robyn blir bare bedre og bedre jo lenger inn i karrieren hun kommer, og hun drar med seg generasjon etter generasjon uten å miste taket. Mengden artister man kan si dette om i dag, som ikke for lengst har endt opp som greatest-hits-stadion-antikviteter, er beskjeden. En distinkt scenetilstedeværelse og denne elegante linedansen mellom melankoli og eufori er grunnen. Man er alene sammen.

Konserten avsluttes med to ekstranumre, nevnte With Every Hearbeat, og Kindness-samarbeidet Who Do You Love – begge pyntet med elementer fra de allerede nå klassiske Joakim-remiksene av begge låtene.

LES OGSÅ: Spotify med overskudd.

Enkelte følelser har ingen utløpsdato, og det er det som gjør at musikkopplevelser kan bli så gledelige som denne. Neste gang du føler deg nedfor, anbefales en tur på Robyn-konsert på det sterkeste.

Da har hun sikkert et par låter som passer perfekt til situasjonen du befinner deg i.

Foto:Jarle H. Moe
Robyn på USF Verftet i Bergen.