Slowthai på Vulkan Arena:

En av vår tids viktigste live-artister?

Slowthai på scenen i Oslo.

Et medlem av GAFFA-redaksjonen erklærte allerede i mars at Slowthai trolig hadde spilt en av årets beste konserter under by:Larm. Når prinsen av Northampton igjen gjestet Oslo mandag kveld hadde han med andre ord nokså mye å leve opp til.

Slowthai
Vulkan Arena, Oslo
Konsert | 28.10.2019

Det er ikke første gang Tyron Kaymone Frampton aka Slowthai er i byen. Den britiske rapperen har allerede besøkt hovedstaden to ganger det siste året. Likevel er det noe særegent over et eget headlinershow.

For det første merker vi at det nå engang er større frihet til å komme sent på når en spiller egen konsert. Heldigvis er alt glemt når kveldens konge tropper opp, tyve minutter for sent. Briten kaster dog ikke bort tiden men braker løs med tittelsporet til debutalbumet, Nothing Great About Britain.

LES OGSÅ: Ny Morrissey-merch vekker oppsikt.

I kjent stil er han raskt ute i publikum og skaper følgelig like mye lurveleven som antatt. Stemningen er på topp og alle synger med.

Energi utenom det vanlige

Videre følger hitten Drug Dealer, og selv de som aldri har sett en Slowthai-konsert i action skjønner raskt tegningen. Her gjelder det ikke å stå stille, men å matche nivået til energibunten på scenen.

Lokalet er riktig nok intimt, og de oppmøtte få, men enhver som er til stede denne kvelden bør føle seg heldig. En sceneartist og kunstner av Slowthais kaliber oppgraderer nok raskt til større scener. Man unner ham en større produksjon, men rapperen gjør absolutt alt han kan i de sparsommelige omgivelsene. Og en strålende innsats sådan. Du merker likevel at rapperen burde hatt mer plass å boltre seg på.

Konserten dundrer avgårde i en rasende fart. En heldig fan får være med idolet på scenen for å gjøre Skeptas vers under Inglorious. Andre scene-gester er en slags Brexit-kanin med rabies. På toppen av den politiske satiren ramses også popkulturelle referanser opp med en så forrykende fart at du nesten ikke får de med deg. En kan fort ta seg i å tenke at dette er et utopisk drømmeland der ingen mening er for stor, og ingen moshpit for ivrig. Slowthai klarer dog lett å punktere enhver bryggende illusjon.

Før IDGAF unnskylder Frampton seg overfor de oppmøtte foreldrene ide han får hele publikum til å rope: «Fuck off, you cunt». Ingenting skaper vel en mer unison eufori en litt høylytt banning.

Overraskende intime øyeblikk

Rapperens tekster er spekket med sosialrealistiske referanser, og til tross for all lek, moro og fandenivoldskhet er det også rom for inderlig ettertenksomhet. Under Nothampton Child velger rapperen selv å sette seg midt i publikum og skaper med dette en overveldende følelse av intimitet. Låtas sørgelige historie er en ting, men det faktum at en artist bruker så mye tid på å skape nær forbindelse med fansen sin, det må applauderes.

Mellom suggererende rytmer og politisk frustrasjon klarer Slowthai å skape samhold. Du går hjem fra konserten og føler deg sett. Selv om han banner, dirigerer og roper, så har Frampton fortsatt en respekt for publikum en ikke ser så ofte.

LES OGSÅ: Sondre Justad med sjokkbeskjed til fansen.

Det virker som han virkelig går inn for å lage en følelse av fellesskap, og det er kanskje like mye det, så vel som musikken som gjør Slowthai til en av vår tids viktigste live-artister.

Fikk du med deg denne?