Elton John i Bergen:

Avskjedsfest med stil fra en ekte musikalsk legende

Elton John på scenen i Bergen.

Elton John står fremdeles, og leverte en energisk avskjedsfest i Bergen. Det er lenge, lenge til vi får oppleve noe lignende igjen.

Elton John
Bergenhus Festning, Bergen
Konsert | 04.06.2019

Etter lang tid med regn og ruskevær klinket Bergen til med oppholdsvær og solglimt, som for å hedre den legendariske popartisten Elton John. Med 50 år på veien bak seg avslutter artisten den delen av karrieren og tar farvel med sitt norske publikum en gang for alle.

Konserten er anslått til å vare hele 2 timer og 50 minutter, som en seg hør og bør for å oppsummere en så lang karriere.

LES OGSÅ: Tester ut helt ny teknologi med Elton John i Bergen.

Før konsertstart står om lag 23.000 forventningsfulle bergensere klare, og på slaget entrer Elton John og bandet scenen. Stemningen settes av en aldri så liten medley før Bennie and the Jets starter festen. Det første som slår deg er hvor sterk Eltons stemme er, han har bikket 70 år og har fremdeles enormt med energi selv om han ikke alltid når de høyeste tonene. Fra første stund har han en tilstedeværelse og utstråling som en bare kan drømme om, og det ser ut som at han virkelig koser seg.

Publikum koser seg nok de også, men ikke så mye på utsiden. For de er ikke bråkete eller uoppmerksomme, men følger stille med. Elton merker dette også, og jobber hardt for å få med publikum på moroa.

En helhetlig kulturopplevelse

Elton John tar det heller litt ned med I Guess That’s Why They Call It The Blues, og melankolien understrekes ytterligere med bildene som begynner å rulle i bakgrunnen på storskjermene. Tidligere har vi sett fargerike bilder her, men nå vises det bilder av vemodige og rørende scener.

Det visuelle er et sentralt virkemiddel under hele konserten. Opplevelsen løftes fra å kun være en konsert, til en mer helhetlig opplevelse med et budskap. Bildene forteller er dypere historie, og gir publikummeren rom til å fokusere på tekstene.

I flere av de mer politiske sangene er dette spesielt viktig, som når han forteller om arbeidet med AIDS og viktigheten av medmenneskelighet og fellesskap.

Elton John fortsetter med låta Border Song, som blir møtt av jubel fra publikum. Det er en tydelig personlig og politisk soloversjon av låten, og det er til å få frysninger av. Han fortsetter med Tiny Dancer, og bandet kommer raskt inn for å heve energinivået igjen. Tiny Dancer er en fryd live, med lekne variasjoner og herlige harmonier.

Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long, Long Time) får endelig med hele publikum og energien på scenen er eksplosiv. Solen titter til og med frem under et fantastisk instrumentalparti, som er låtas høydepunkt.

Følelser og feelgood om hverandre

Blant alle energibombene finner vi også låter som er mer følelsesladde og sarte, som Someone Saved My Life Tonight. Dette var den eneste singelen fra det selvbiografiske albumet Captain Fantastic And The Brown Dirt Comboy fra 1975 vi fikk servert, og handler om den vanskelige tiden da han og tekstforfatteren Bernie Taupin var i starten av sine karrierer.

Levon er et av kveldens høydepunkt, og er en funky og morsom låt med et instrumentalparti som tar samtlige publikummere med storm. På scenen er det full fest og endelig er det skikkelig liv i publikum også. Spesielt Roy Cooper på perkusjon og Nigel Olsson på trommer imponerer, men hele bandet er både svært dyktige musikere og karismatiske showmenn. De deler Eltons fantastiske tilstedeværelse og samtlige får skinne i løpet av konserten.

LES OGSÅ: Elton John raser etter «Rocketman»-sensur.

Hitparaden fortsetter, og det er ikke mulig å nevne alle toppene. For konserten er lang, men med en så innholdsrik karriere kunne det heller ikke blitt gjort på en annen måte. De siste tre sangene er en gavepakke av allsang, fest og feelgood-låter: The Bitch Is Back, I’m Still Standing og Saturday Night Is Alright For Fighting. En perfekt oppsummering av både karrieren og kvelden.

Det blir likevel en runde med ekstranummer: Your Song skapte frysninger i hele publikum, og Goodbye Yellow Brick Road sørget for en verdig og minneverdig avslutning på konserten.

Elton takker sine fans for all støtten gjennom hans karriere, og ser tydelig berørt ut etter ekstranummerne. Til tross for et sjenert publikum har Elton John levert en energisk og følelsesladd avskjedskonsert. Han tar farvel med bergenspublikummet, men nevner i en bisetning at han muligens kommer til Oslo neste år.

Dette er en avskjed du ikke vil gå glipp av.