Common på Sentrum Scene:

Årets mest modne hiphop-show

Common på Sentrum Scene.

Det er ikke mye mer enn en uke siden Common ga ut sitt tolvte studioalbum Let Love. I den anledning har han satt sine mange verv på hyllen for å innta hovedstaden.

Common
Sentrum Scene, Oslo
Konsert | 07.09.2019

Siden han hadde sin musikalske debut i 1992 har Common utviklet seg til å representere så mangt. Hans karrière omfavner den dag i dag titler som skuespiller, forfatter og aktivist, så vel som artist.

Ettersom hans seneste album er såpass ferskt er det med blandede forventninger man ankommer Sentrum Scene. Man forstår artistens ønske om å dele sitt rykende ferske materiale, samtidig som man selv ønsker å oppleve så mye som mulig av Commons allerede etablerte og mektige diskografi.

LES OGSÅ: Muse – en simulering på innsiden av en simulering.

Det er derfor svært tilfredsstillende når Common umiddelbart etablerer at denne konserten kommer til å inneholde noe for alle og enhver. Selv om han har føttene godt plantet i sitt gamle materiale klarer han å holde en ekstremt dynamisk og spontan konsert.

Jamming av beste kaliber

Showet er såpass bra sammensatt at man til tider kan ha vansker med å skille mellom hva som er faktisk utgitte verk og hva som bare er spontane vers. Rolig og selvsikkert spytter Chicago-rapperen vers etter vers med en selvsikkerhet man sjeldent opplever på hiphop-konserter.

Bandet gjør en fantastisk jobb ved å akkompagnere musikken. De forstår at Common er en artist som avhenger av at fokuset skal være på det som blir sagt. De er aldri overdøvende og deres subtile og minimalistiske tilnærming bidrar til å skinne lys på hvert bidige ord som kommer ut av munnen hans.

Svært passende er det plassert en lenestol og en lampe til høyre på scenen. Mellom låtene trekker rapperen til tilbake til stolen for å ta et pust i bakken. Han henvender seg til publikum og kommer stadig med sin egen innsikt på forskjellige temaer. Det kan til tider virke en smule fremtvunget, men passer sett i kontekst av hans nye album.

Publikum ser ut til å ha tydelige preferanser for hans 2005-utgivelsen Be og synger med i det klassikerne kommer som perler på en snor. Låter som Go og The Corner går definitivt ned som kveldens store høydepunkter.

Musikalsk frihet

Når han beveger seg ut på det nyere materialet har han ingen problemer med å fortsatt engasjere de tilstedeværende. Selv om publikum ikke har mulighet til å synge med til like stor grad på disse låtene har Common deres fulle oppmerksomhet.

Dette skyldes for det første alvoret som ligger bak det som blir sagt. Common er den typen artist som faktisk har noe å si, og når han sier det så lytter folk. Den andre grunnen er spontaniteten han fremfører låtene med. Han eksperimenterer med låtene og endrer stadig tonefall og hastighet på hvordan de fremføres. Resultatet er en ekstremt organisk konsertopplevelse.

LES OGSÅ: Gjenforent etter 10 års pause.

Gårsdagens konsert må nok være en av de mer modne hiphop-konsertene jeg har vært på. Noe som resulterer i det som trolig vil huskes som en av høstens beste konsertopplevelser.