x
Kaja Gunnufsen: Faen Kaja

Kaja Gunnufsen
Faen Kaja

Kaja Gunnufsen: Faen Kaja

GAFFA

Album / Brilliance
Utgivelse site.partials.date_prefix07.03.2014
Anmeldt av
Eskil Olaf Vestre

Kaja har det siste året overbevist mange med konserter som det er umulig å ikke smile av og låter preget av hennes søte stemme, skarpe ironi og magiske popmelodier. På debutskiva er popperlene ikke bare velsignet med hysterisk morsomme tekster om hverdagsmelankoli kledd i en herlig språkdrakt, men også deilig og rik produksjon.

Kaja gir faen i norsklærerens spilleregler, og på Jævlig lei kødder hun med lytterens forventninger om rim til en rødmer. Hennes evne til å leke med språket plasserer henne nærmest i Arild Nyquist-liga, og hun utnytter den som et avledningsmanøver for å formidle triste og beundringsverdig sosialrealistiske historier fra en noenogtjueårings liv til oss.

Uke 53 påstår hun at hun "alltid juger (sannheten suger)". Det er uvisst hvor mange av de tilsynelatende brutalt ærlige innrømmelsene fra Kaja-figuren som er sanne, men det er en karakter man blir glad i. Faen Kaja er en generasjonsskildring med så mange øyeblikk som føles så usedvanlig genuine, og landets ungdomsromanforfattere bør se opp: her settes en ny standard.

For ironiske byfolk i tjueårene med en forkjærlighet for skråblikk og popkulturelle referanser treffer Kaja totalt blink, for andre kan det kanskje bli irriterende i lengden. Men melodiene og historiene på bunnen må være umulig å ikke verdsette, samme hvor lite man liker Instagram-, Kaffebrenneriet- og "Mækkern"-referanser.

En gatepoet for 2014? En Blindern-Lena Dunham? En irriterende jente som synger tweets? Døm selv. Men ungdommens naive stemme blir ikke skarpere enn dette.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA