x
Nye og gamle triks fra supergruppen

Prophets Of Rage, Sentrum Scene, Oslo

Nye og gamle triks fra supergruppen

Anmeldt av Tord Litleskare | GAFFA

Tilbake i 2016 bestemte artister fra tre ikoniske musikalske grupper seg for å slå seg sammen. Medlemmer fra Rage Against The Machine, Public Enemy og Cypress Hill gikk sammen for å skape supergruppen Prophets Of Rage.

I sin storhetstid var alle de tre gruppene sylskarpe i sin kritikk av de regjerende makter. Da Prophets Of Rage slapp sitt selvtitulerte debutalbum i fjor traff dessverre ikke ordene like hardt som de en gang hadde gjort. De tar opp legitime frustrasjoner og problemer i verden vi lever i, men det hele føltes utdatert og med fullstendig mangel på fokus.

Revolusjon for revolusjonens skyld kommer ikke til å løse noe som helst.

LES OGSÅ: I skyggen av sin fortid.

Frykten for at jeg skulle se tidligere helter stå å drite seg ut med utdatert retorikk var stor i det jeg ankom Sentrum Scene. Da DJ Lord tråkket opp på scenen og startet miksingen, begynte skuldrene mine også å senke seg. Jeg har blitt så vant til å se Spotify-DJs på konserter i det siste, at jeg nesten hadde glemt hvor mye talent som kreves for å virkelig jobbe bak et miksebord.

Det DJ Lord serverer oss blir en indikasjon av hva resten av kvelden vil bringe. Masse forskjellig rart. I det han uanstrengt jocker diskene, fyller samples fra alt fra Metallica og Nirvana, til Wu-Tang og «Star Wars» rommet.

Ingen pust i bakken

Innen de resterende medlemmene ankommer scenen med knyttneven i hånden, er hele Sentrum Scene i fyr og flamme. B-Real fra Cypress Hill kommer ikledd en kefije. Ikke spør meg hvorfor. Det blir tydelig at gutta ikke har noen planer om å ta et pust i bakken når de besøker lille Oslo denne mandagen. De neste låtene rocker samtlige medlemmer løs på scenen.

Med litt fantasi kunne man late som at man var på en konsert med Rage Against The Machine på tidlig 90-tallet. Dette skyldes delvis at brødparten av det begrensede biblioteket til Prophets Of Rage høres ut som gamle Rage Against The Machine-låter.

LES OGSÅ: En av Norges viktigste festival-bakmenn har et nytt hjertebarn.

Fremdeles skal alle sammen ha kudos for energien de bringer opp på scenene. Aldri har noen av deres låter fenget like mye som de gjorde i går kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tim Commerford, Chuck D og B-Real i slaget. FOTO: Tord Litleskare

B-Real tar så ordet fordi han «har noe viktig å si». Jeg regner med en lengre tale om hvordan vi befinner oss i turbulente tider og at det er viktigere enn noen gang å stå sammen, men blir positivt overasket. Han vil heller bare fortelle oss at Donald Trump og Mike Pence er noen jævla drittsekker før han starter neste låt.

Stemningen og knyttnevene tar seg så opp igjen for fortsettelsen av et stadig eskalerende show.

LES OGSÅ: Geniet bak Gorillaz erklærer krig mot Kanye West.

Prophets Of Rage forhindrer at det hele noen gang blir kjedelig ved å blande inn sanger fra de individuelle gruppene. Det var en sann fryd å kunne høre Insane In The Membrane spilles live foran 2.000 gærne publikummere.

Hitparade

Etter en solid time på scenen tar Tom Morello mikrofonen for det jeg regner med er noen avsluttende ord. Nok en gang blir jeg positivt overasket over hvor feil jeg tar. Han ønsker bare å engasjere publikummerne i amfiet, og minne oss om at dette ikke ville vært mulig uten de ansatte på Sentrum Scene. «Det er ingen grunn til å sitte, for vi har ingenting annet enn fuckings bangers igjen», sier han. Noe som ser ut til å stemme.

Vi får favoritter fra supergruppen som Living On The 110, men også Rage Against The Machine-låter som Bombtrack dekkes. Jeg er også svært fornøyd over å ha sett Killing In The Name fremført av Tom Morello. Det skal sies at B-Real ikke når helt opp til Zach de la Rocha når det kommer til vokalen, men det gjør de færreste.

LES OGSÅ: Få med deg GAFFA-sessions på Roskilde.

Jeg mener fremdeles at medlemmene i Prophets Of Rage har mistet litt den politiske edgen de en gang hadde. Det de dog ikke har mistet er grepet over sin egen karriere. De forstår rollen deres tidligere musikalske verk har spilt, og hvordan dette fort kan overskygge deres nyere verker. De viser også en forståelse over sitt publikums forhold til både eldre og nyere verk. Noe de bruker til å sette sammen et nostalgisk, imponerende, men også fullstemt show. Jeg kommer trolig ikke til å joine revolusjonen, men jeg kommer nok til å sjekke ut den neste plata etter gårsdagens knallsterke show.

Prophets Of Rage spiller på USF Verftet i Bergen i morgen kveld.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA