Slik kan du få råd til teknisk utstyr på januarsalget

Sponset innhold
ILLUSTRASJONSBILDE: Musikkstudio.
Julefeiringen fører ofte til at man har litt mindre å rutte med i januar. Samtidig har mange butikker gode rabatter i årets første måned. Kanskje du kommer over et tilbud på teknisk utstyr som i utgangspunktet er kostbart. Da vil noen prosenter rabatt kunne utgjøre relativt store summer.

Her viser vi deg den beste måten å utnytte knalltilbudene på selv om du ikke har fått utbetalt ny lønn ennå.

Planlegg godt

Et forbrukslån kan i noen tilfeller være til god hjelp. Det gis vanligvis svært raskt. Det betyr at du som regel kan få pengene inn på kontoen din samme dag som du søker. På den måten er det mulig å slå til på tilbud som gjelder kun kort tid.

Kanskje du er på jakt etter et bra lydanlegg. Hvis du kommer over akkurat det du har sett etter til en sterkt nedsatt pris, så kan det være ergerlig å ikke kunne slå til på tilbudet.

Dersom du planlegger nøye med hvor raskt du skal betale tilbake lånet, og setter opp en realistisk nedbetalingsplan, kan et forbrukslån da være en god løsning.

Fordeler med forbrukslån

Et alternativ til å søke om et forbrukslån er å benytte kredittkort. De fleste har ett eller flere kredittkort. Ved behov for ekstra penger kan man utnytte kreditten i kortene, og handle med en gang.

Den store fordelen med forbrukslån er imidlertid at renten som regel er lavere på dem enn på gjeld fra kredittkortbruk.

Det vil si at dersom du ikke regner med å kunne betale hele kredittkortregningen din før den forfaller så vil det kunne lønne seg å søke om et forbrukslån i stedet for å la kredittkortgjelden bli rentebærende over lengre tid.

Den andre store fordelen med forbrukslån er at de innvilges svært raskt.

Ulemper med forbrukslån

Nettopp det at forbrukslån som regel gis raskt kan også være en ulempe. Det kan være fristende å låne mer enn det man strengt tatt har bruk for. Det kan igjen føre til at forbrukslånet blir så stort at man ikke klarer å betale det tilbake så raskt som man planla.

Forbrukslån er ikke ment til å brukes til hva som helst, kun ved virkelige behov. Årsaken til det er den relativt høye renten på slike lån.

Derfor bør man sette opp en nedbetalingsplan før man søker om forbrukslån. På forhånd må du skaffe deg oversikt over hvor mye du klarer å betale tilbake hver måned. Da er det lett å se hvor mye det er trygt å låne med den inntekten du har.

På nettsiden forbrukslån.no er det en nyttig lånekalkulator som kan hjelpe deg med å beregne hvor stort lån du kan ta opp. Den viser enkelt hvor mye lånet vil koste deg i måneden.

Søk mange steder

På samme nettside kan du også finne oversikt over mange lånetilbydere, og raskt sende søknad til flere finansinstitusjoner. Det er viktig å gjøre, for å sikre at du får best mulig rente. Smarte Penger forteller at det de siste årene har kommet en rekke nye banker som spesialiserer seg på smålån og ulike forbrukslån.

Det er helt uforpliktende å sende søknad til mange lånetilbydere. Når de mottar søknadene vil hver enkelt bank sende deg et lånetilbud. Da er det opp til deg hvilket tilbud du vil velge, og hvilken bank du så skriver en bindende avtale med.

Når du vurderer tilbudene må du selvfølgelig se på betingelsene for effektiv rente. I tillegg vil både etableringsgebyr og månedlige administrasjonsgebyrer kunne variere mye.

Vær bevisst på hva du bruker pengene til

Når du tar opp et forbrukslån må du betale renter som vanligvis er en del høyere enn for eksempel for boliglån. Det er fordi forbrukslån er et såkalt usikret lån. Bankene krever ikke at du stiller fast eiendom som sikkerhet for beløpet du låner. Når de innvilger lånet tar de derfor en større risiko enn ved boliglån, hvor man må stille boligen som sikkerhet for lånebeløpet. Det reflekteres i renten.

Det er derfor viktig at du er bevisst på hva du skal bruke pengene til, og kun bruke de til det planlagt formålet.

Betale kredittkortgjeld

Det er også andre grunner enn januarsalg til å søke om forbrukslån. Det er en fordel å unngå at kredittkortgjeld blir rentebærende. Hvis for eksempel innkjøpene dine før jul førte til at kredittkortet ble belastet så mye at du ikke kan betale alt innen forfall kan et forbrukslån være nyttig.

Siden forbrukslån som regel har lavere rente enn kredittkortgjeld vil du vanligvis kunne betjene forbrukslånet raskere enn kredittkortregningen.

Da er det fortsatt viktig å bruke lånet kun til det du har planlagt – å betale kredittkortregningen, og ikke til ytterligere innkjøp.