GAFFA møtte skuespillerne bak den nye, norske Netflix-serien:

– Det tok helt av

Danu Sinth, Tani Hansen og Emma Bones spiller alle sentrale karakterer i den norske Netflix-serien «Ragnarok».
Emma Bones, Tani Hansen og Danu Sinth skal bli beskuet og analysert av millioner av Netflix-brukere. Det har bydd på flere overraskelser det siste året. Bjørn Sundquist og Gisli Örn Garðarsson står også beredt til premieren, men drømmer dog også om teaterscenen.

Fredag 31. januar premierer den norskproduserte Netflix-serien «Ragnarok». Serien skal innta 190 land ved hjelp av eldgamle sagn, tenåringsdrama og klimakrise.

GAFFA tok en prat med et knippe av skuespillerne for å prate om møtet med seriegiganten Netflix, norrøn mytologi og Anders Danielsen Lie.

– Han er litt klassens drittsekk, men som folk liker likevel. Av en eller annen grunn.

Slik beskriver Tani Hansen karakteren sin Oscar fra «Ragnarok». Han går på samme skole som nyinnflyttede Magne, spilt av David Stakston («Skam»). Så fort Magne og familien hans setter fot tilbake i hjembyen Edda begynner merkelig ting å skje og Magne føler på krefter han aldri har besittet tidligere.

Drikking og sauetestikler

Hansen, Emma Bones («Heimebane») og Danu Sinth spiller alle elever på Edda videregående skole. Serien er sterkt grunnet i norrøn mytologi og publikum blir introdusert til alt fra bisarre ritualer til guddommelige krefter.

De tre skuespillerne hadde heller ingen stor anelse om hva som var i vente når innspillingen var i gang.

– Jeg skulle lese meg opp, men det skjedde bare aldri. Jeg har bare lært av å være med i serien, forteller Bones.

– Jeg kunne mye om vikingtiden, mer enn det jeg kunne om norrøn mytologi. Hvem som gjør hva, hvem som kaster hva på hvem. Det er jo noen småting man har lært på ungdomsskolen, forklarer Hansen.

LES OGSÅ: HBO Nordic lanserer etterlengtet funksjon.

Gisli Örn Garðarsson er en islandsk skuespiller som spiller Vidar Jutul, den mektigste mannen i Edda. «Ragnarok» er hans første norske serieproduksjon, og han hadde allerede et kjærlig forhold til norrøne sagaer før innspilling.

– Alle islendinger er veldig bevisste på norrøn mytologi. Den er rundt oss hele tiden. Vi har for eksempel hver februar, Þorrablót, hvor man bloter til de gamle gudene. Det er nesten en større fest enn julen. Da drikker vi og spiser sauetestikler og feirer de gamle gudene, forteller Garðarsson begeistret.

– Jeg tenker på de gamle gudene som krefter. Ikke som folk av kjøtt og blod. Jeg kan ikke svare for andre nordmenn, men jeg skulle ønske at jeg kunne det. Det høres så flott ut med Þorrablót, meddeler Bjørn Sundquist.

De yngre skuespillerne så heller ikke på manglende kunnskap som en negativ ting.

– Jeg tenker, i forbindelse med handlingen i serien, så var det nesten en fordel å ikke kunne for mye. Det gjør at man reelt blir litt naiv til det som skjer, mener Hansen.

– Mini-Hollywood-greie

«Ragnarok» er skapt av danske Adam Price og ble spilt inn på Vestlandet i byen Odda. Serien er produsert av Netflix, en av verdens ledende seriedistributører. For de norske skuespillerne var møtet med det internasjonale markedet en opplevelse utenom det vanlige.

– På Odda var det jo vanlige norske mennesker og en gjeng med vanlige danske filmfolk. Det er vel mer når vi har møtt Netflix og fått bilder at jeg har skjønt hvor stor den promoteringsbiten er. Det tok jo helt av. Jeg har ikke vært borti noe sånt før, forklarer Bones.

– Litt mini-Hollywood-greie, spøker Hansen.

Trioen tuller så videre med å parodiere fotografene de har møtt på veien. Med tykke, amerikanske aksenter og veivende armer demonstrer de forskjellige type poseringer og ansiktsuttrykk som ble etterlyst i studio.

– Jeg blir ganske nervøs når jeg gjør sånne ting. Det å måtte dra på fotoshoot. Når det kommer ut, blir du så eksponert og folk fra alle deler av verden kommenterer på bildet ditt. Det er litt sykt, innrømmer Sinth.

– En måned før premieren følger «Ragnarok Brazil» deg på Instagram. Hva i alle dager. Det er kjemperart, sier Bones.

– Og de 500 Herman Tømmerås-kontoene. De dukker opp fra tid til annen, vitser Hansen videre.

Foto:Tord Litleskare | GAFFA
Bjørn Sundquist og Gisli Örn Garðarsson spiller to av Eddas snodige bebore i Netflix-serien «Ragnarok».

Effektiv innspilling, på godt og vondt

Det har vært full diskusjon de siste ukene etter at skuespiller Anders Danielsen Lie skrev en kronikk i Aftenposten angående serieproduksjonens økende effektivitet. Han la spesielt vekt på hvordan dette tærer på manusprosessen og da til slutt det endelige produktet.

GAFFA var nysgjerrige på om «Ragnarok»-ensemblet kunne kjenne seg igjen i det kollegaen deres har skrevet.

– Overhodet ikke. Det har vært et veldig klart opplegg og veldig profesjonelt gjort fra det danske teamet. Samtidig så har det vært en lekenhet. Veldig skarp, klar kommunikasjon på hva man ønsker seg ut av scenene. Det har vært effektivt, men uten å stresse, forsvarer Sundquist.

Hansen, derimot, innrømmer å ha kjent på tidspresset og mangelen på refleksjon:

– Jeg må være ærlig på at jeg har opplevd at det skal gå veldig fort etter hverandre, som gjør at man mister det man kanskje kunne opplevd som en rolig prosess i Oslo, for eksempel. Du bare hopper inn i et eller annet crazy-ass-greier. Du har ikke peiling på hvordan det ser ut før man er der. Det kan være noe fett med det også, da. Men, det er helt klart en annen kvalitet ved det å være såpass produktive og effektive hele tiden.

LES OGSÅ: Anmeldelse av «Parasitt».

Da GAFFA først møtte Sundquist og Garðarsson, satt de og delte hjertevarme historier fra teateret. Som de selv sier er de begge teatermennesker og hungrer etter det fellesskapet scenen bringer med seg.

– Problemet med teater er at om du får en slakt, så er det en felles slakt, men du må ned dagen etter slakten og fortsette å spille det hver eneste dag. Hvordan overlever man det? Det er det fellesskapet. Den fandenivoldskheten, utdyper Sundquist.

– Og så er det sårbarheten av at det tar slutt. Det er som å ha hatt en elskerinne som bare forsvinner for alltid. Du kan aldri oppsøke henne igjen. Kjærlighetssorg. Men, noen ganger er man superglad for at det er over! Noen få ganger, sier en lattermild Garðarsson.

Det er ikke godt å si om teaterveteranene kommer til å føle på det samme savnet når «Ragnarok» smeller i gang. Alle seks episodene slippes på Netflix på fredag 31. januar, og bare tiden vil vise om det blir kjærlighetssorg eller ei.

Fikk du med deg denne?